55 детегледачки ще работят в новите къщи от семеен тип

Архив Бургас

03-05-2012, 13:40

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

3,5 млн лв. са отпуснати по проекта за изграждане на петте къщи. Строителството ще стартира след месец и трябва да приключи през 2013 год.

Петте терена за изграждане на центрова за настаняване от семеен тип вече са отредени от община Бургас.

Това стана ясно по време на официалния старт на проекта, спечелен от администрацията за изграждане на пет жилища, в подкрепа на социалната интеграция на деца в риск. Той е на стойност 3, 5 млн. лева.

Със средствата ще бъдат построени и обзаведени 5 модерни центъра, в които да бъдат настанени засега около 50 бургаски деца с увреждания. Строителството ще започне през лятото на тази година и трябва да завърши до юни 2013 г.

Терените са разположени в три жилищни района на града - квартал Ветрен, жилищните комплекси „Лазур” и „Меден рудник”. Те са подбрани винмателно, тъй като трябва да са на комуникативно място, в близост до училище, детска градина, болница.

Според зам. кметът Атанаска Николова тази инициатива е изцяло в духа на обединена Европа и е свързана със стремежа за живот в условия на толерантност и взаимопомощ.

 „Би било глупаво, безотговорно и срамно да не се възползваме от средствата, които ЕС отпуска за такива проекти”, добави зам. кмета по здравеопазване и социални дейности д-р Лорис Мануелян.

Във всеки център ще може да се настанят 12 + 2 деца и младежи. 30 % от местата са предвидени за потребители в инвалидна количка. Екип от професионалисти ще се грижи за децата във всяка от петте къщички. 

Общо проектът разкрива близо 60 нови постоянни работни места и много временни, свързани с изпълнението на строителните дейности.