Тереза Маринова: Новата ми мечта е да бъда олимпийски треньор

Новините

19-03-2024, 09:26

Снимка:

Пресклуб "България"

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

„Новата ми мечта е да бъда олимпийски треньор“, призна олимпийската шампионка на троен скок от Сидни 2000 Тереза Маринова. Тя и нейният треньор, олимпийският първенец в същата дисциплина от Игрите в Сеул 1988 Христо Марков, президентът на родната федерация по лека атлетика Иван Колев, пресаташето на централата Пламен Вълков бяха гости на съвместната инициатива на Пресклуб „България“ и сп. „Атлетика“ по случай вековния юбилей на великия спорт у нас – „Българските имена на Царицата“. Поредицата започна на 25-и януари с Николина Щерева и Петър Петров, след месец Стефка Костадинова и Янко Братанов споделиха своите спомени и послания.

„Гонех световния рекорд, но не успях и това си остана несбъднатата ми мечта!“, сподели Тереза, която има европейска и световна титла в зала за жени и всички титли за девойки преди това.

„В Сидни’2000 бях феноменално подготвена“, каза още очарователната плевенчанка, която сега преподава в НСА.

„Петък, 13-и ми е любимото число, защото на 13-и декември, петък, подписах договор за работа с Христо Марков“, върна се в още в спомените си шампионката. Тя го избира след раздялата с бившия си треньор Светослав Топузов.

„Минах през доста тежки периоди, но бях достатъчно силна“, добави усмихнатата красавица. След 4-тото място на Световното първенство бях №1 в света за сезона. На базата в Петрич претърпях инцидент и получих травма, която се оказа, че е предшествана от друга травма. Стигна се до операция и гипс. Много хора бяха скептици, че ще мога да скачам. Оттогава знам, че каквото и да ми се случи, ще го преодолея“, каза Тереза Маринова.

Тя разкри още, че когато се захваща с треньорската дейност, желанието й е било да се занимава с деца до 18 г .

„Мислех, че няма да мога да се отделя за дълго за даден състезател, но това време наближава“, каза Тереза, която има сериозни амбиции в треньорската професия и иска да последва примера на своя наставник Христо Марков да развие атлет до най-високо ниво.

Маринова добави, че от методиката на Христо Марков ключово е било постигането на най-добрите резултати на големи първенства.

„Спортната форма е управляем процес и когато тя се управлява правилно, може да бъде решителна за това кой ще победи“, каза олимпийската шампионка, а треньорът й Христо Марков допълни: „Преломният момент за нея преди Олимпиадата беше на състезание в Атина, когато тя бе несигурна в себе си. Това бе много тънък психологически момент.“