Карлос Насар: България може да има троен олимпийски шампион в щангите!

Спорт

01-02-2024, 19:45

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Няма да ходя в Бахрейн", отсече той във връзка с евентуално желание да се състезава за друга държава и появили се твърдения за негов трансфер

България може да има троен олимпийски шампион в щангите! Това заяви днес европейският, световен шампион и рекордьор в пресклуб „България“ по вдигане на тежести Карлос Насар, след като за трети път в рамките на 2 години получи наградите за спортист на месеца. На церемонията присъстваха личният му треньор Павел Христов и треньорът му в националния отбор Пламен Братойчев.

За първи път щангистът получи признанието на медиите през декември 2021 г, когато на Световното първенство в Ташкент завоюва титлата за мъже в кат. 81 кг на 17-годишна възраст. През април 2023 г отново бе избран за №1 за европейската титла, съчетана с два световни рекорда /221 кг в изтласкването и 395 кг в двубоя/. За последния месец на миналата година Карлос оглави медийната класация за спечелената Световна купа по вдигане на тежести в Доха, Катар и поставен световен рекорд в изтласкването /223 кг/ в кат. 89 кг. За талантливия щангист гласуваха 19 от общо 26 редакции в анкетата на пресклуба. На второ място място с 5 гласа е шахматистката Нургюл Салимова, която стана четвърта на Световното първенство по ускорен шахмат, трета е плувкинята Диана Петкова, шеста на 100 м съчетано плуване на Европейското първенство в малък басейн в Румъния.

"България може да има троен олимпийски шампион! Може да изкарам още 2-3 Олимпиади, стига да съм здрав", заяви щангистът, който това лято ще направи своя олимпийски дебют на Игрите в Париж и се е прицелил в златото.

"Париж е родният ми град и ходенето ми дотам няма да е напразно", обеща световният шампион и рекордьор.

"Със сигурност ще вдигам и на Игрите в Лос Анжелис през 2028 , след това ще видим дали щангите ще останат в олимпийската програма", каза още най-класният ни тежкоатлет.

Карлос изключва вероятността да бъде изненадан от конкуренцията, защото я следи редовно и е наясно с резултатите на съперниците си.

Що се отнася до възможността да запише нов световен рекорд, трети поред в изтласкването, Карлос не си е поставил за цел на всяка цена да го постигне, но пред родната публика на Европейското първенство този месец в София може и да го направи.

"Преди тежката контузия /б.а.нелеп битов инцидент непосредствено след Европейското първенство 2023 г/ Карлос вдигаше на тренировка 233 кг, т.е. 10 кг над световния му рекорд, но сега не е правил опити на тази тежест", поясни Пламен Братойчев.

Карлос съобщи, че няма никакви последствия от контузията, напълно я е преодолял.

Треньорът Братойчев потвърди, че няма такива натоварвания, които да са рискови и биха могли да предизвикат контузия. Специалистът беше категоричен, че подготовката върви блестящо да имаме нов европейски шампион.

"Няма да ходя в Бахрейн", отсече Насар във връзка с евентуално желание да се състезава за друга държава и появили се твърдения за негов трансфер. Тази версия не почива на достоверни факти. Бахрейн искаше да формира dream team, но имена не са споменавани и не е ставало въпрос за трансфер на Насар, стана ясно от думите на Братойчев.

Карлос Насар не отмина и въпроса за скандалите около федерацията по вдигане на тежести и отказа му да тренира със старши треньора на националния отбор Иван Иванов. Щангистът декларира, че докато не излезе решение по делото, няма как да приеме Иван Иванов за свой треньор. За него това е принципен въпрос, а не някакво предубеждение или антипатия, се разбра от думите му.

"Надявам се тези интриги да преминат. Концентрирани сме изцяло върху спорта", добави Насар.