Изводи: Категорична победа на ГЕРБ, разгромна загуба на ППДБ

Новините

09-06-2024, 20:29

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

От Фейсбук профила на Петър Кичашки

Няколко неща за резултатите:

1. Категорична победа на ГЕРБ. Горе-долу колкото резултата на втория и третия (които и да са те). Това е голям успех за ГЕРБ и носи още по-голяма отговорност. Първият извод е, че г-н Бойко Борисов има пълната легитимност да каже, че след опитите за неговото изваждане от политиката, той се завръща с разгромна победа и огромна преднина пред втория. Вторият извод е, че ГЕРБ са длъжни да сформират управление и е важно то да не е с ППДБ, защото те в момента нямат мандат от избирателя да участват в управлението.

2. Разгромна загуба на ППДБ. Предстои да видим (след обявяването на окончателните резултати от страна на ЦИК) дали ППДБ ще са втори, трети или четвърти. Но на което и място да са, изводът за тях е прост - огромен провал. Както казах от страниците на столичния печат преди вота - ПП е катастрофа. Тяхната левашка кампания, на фона на проваленото управление на техния Денков, резонира в липса на бюлетини в урните. ДБ, в което има все пак редица опитни политици, трябва сериозно да обмислят присъствието си в коалиция с ПП. Защото очевидно наказателният вот на избирателя е насочен основно срещу ПП.

3. За пореден път се препотвърждава, че русофилският вот у нас е в порядъка на 15-16 процента. Обединени "Възраждане" и "Величие" имат кажи-речи толкова. Няма ниша за по-голям резултат на русофилските партии. Колкото са си имали винаги, толкова имат и сега. Русофилията у нас е маргинално политическо малцинство. Нямат капацитет и не могат да направят нищо значимо, освен да кряскат в социалните мрежи.

4. Ниската избирателна активност е проблем. Тя се дължи на два технически и един политически въпрос. Техническите са свързани с липса на реформа на изборните списъци, с което изкуствено се завишава броя избиратели, както и свързани с големия брой избори напоследък, които сякаш не променят много политическата ситуация у нас. Но важен е политическият въпрос - наскоро в подкаста ми чух една умна приказка. Българите сякаш са обидени на партиите и отказват да гласуват. Тази обида може да се прояви в много направления, но в момента основно води до ниска избирателна активност. Но в крайна сметка, демокрацията е упражнение за участващи. Колкото и да имат право обидените да не гласуват, то те нямат право да се сърдят на никой друг освен на себе си, ако не харесват резултатите.

Остава да видим кой ще е втори. Но кой бие (ГЕРБ) и кой пада (ППДБ) е ясно. Остава да видим нататък какви ще ги свършим като общество.