В Плевен се проведе кампанията “По-високи доходи с твоя синдикат”

Мисия

27-06-2024, 10:20

Снимка:

КНСБ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Националната кампания на КНСБ “По-високи доходи с твоя синдикат” се проведе в Плевен. Вицепрезидентите на конфедерацията Огнян Атанасов и Тодор Капитанов проведоха срещи с ръководството на “САРТЕН БЪЛГАРИЯ” ООД и с мениджмънта и синдикалната организация в “Глас Контрибюшън” ЕАД, както и със заместник-кмета на общината Елина Димитрова.

Целта на кампанията е да обиколим предприятия в страната, като днес сме в два от фирмите в топ 10 в плевенска област, за да направим срещи с мениджърите, да се запознаем с проблемите, с които се сблъсква бизнесът. Така ще можем по-конкретно и по-прецизно да подреждаме политиките на национално и регионално ниво, които развива синдикатът, обясни Тодор Капитанов. Той уточни, че паралелно с разговорите с мениджърския състав на фирмите се правят срещи и с работниците, за да бъдат запознати с новите промени в Наказателния кодекс, свързани с това, че всеки, който пречи на някого да създава синдикална организация или да упражнява синдикална дейност, подлежи на наказание “лишаване от свобода” от две до пет години.

“Искаме да окрилим хората, които имат желание да се сдружават синдикално, защото практиката в България показва, че това право се нарушава под една или друга форма”, подчерта Капитанов.

Той обясни, че предстоят промени в Кодекса на труда, свързани с транспонирането на Директивата за адекватните минимални работни заплати. Част от тях са свързани с това, че тя изисква държавата да направи план със законодателни промени, за да може колективното трудово договаряне да достигне до 80 процента покритие на работещите. “За законовите промени, които трябва да се случат до 15 ноември тази година, сме влезли в диалог с бизнеса, за да очертаем възможностите за бъдещо партньорство”, каза още Капитанов.

Вицепрезидентът на КНСБ посочи, че по прогнозни данни от началото на следващата година минималната работна заплата ще достигне 1080 лв. Той посочи, че в област Плевен затетите на МРЗ са около 14 300 работници. По думите на Капитанов големите фирми нямат притеснения относно увеличаване на минималната работа заплата, докато в по-малките “мнението е противоречиво”.

Огнян Атанасов допълни, че според данните на ИССИО за заплатата за издръжка един работещ, живеещ сам, трябва да получава минимум 1450 лв. чисто, за да си покрива разходите, а семейство с едно дете трябва да има доход от 2600 лв. на месец.