Община Гулянци беше домакин на работна среща във връзка с Улпия Ескус

Животът

18-04-2024, 07:37

Снимка:

Община Гулянци

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Актуализират режимите на опазване и териториалния обхват на Античния град

В Община Гулянци се проведе работно заседание на Междуведомствена комисия, сформирана със заповед на Министъра на културата във връзка с актуализиране на режимите на опазване и териториалния обхват на Античния град Улпия Ескус, включително и Константиновия мост.

Председател на комисията е д-р Алета Гуадели – гл. експерт, археолог към Националния институт за недвижимо културно наследство. В състава на комисията влизат още: експерти археолози, геодезисти, представители от Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Българска академия на науките, Регионален исторически музей, Областна администрация, Община Гулянци и др.

Комисията заседава в Община Гулянци и осъществи дейности на терен в Улпия Ескус. Специалистите следва да изготвят предложение за актуализиране на режимите за опазване – териториален обхват и предписания за опазване на античния град и прилежащата зона. Това има пряко отношение  към опазването на недвижимите културни ценности, тяхното развитие и реализиране на проекти, последващи възможности за включване в списъка на ЮНЕСКО и др.