12-а авиационна база - Долна Митрополия с открит летателен ден по повод своя празник

Новините

30-03-2024, 08:00

Снимка:

plevenutre.bg, архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Военнослужещите ще демонстрират изпълнение на различни задачи, сред които сложен пилотаж, прелитане в смесена група, изпълнение на акробатични фигури

12-а авиационна база от състава на Военновъздушните сили (ВВС) ще проведе открит летателен ден по повод празника на формированието и навършването на 82 години от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия. Началото е в 10,00 часа.

След тържествената церемония ще започне летателната програма, по време на която ще бъдат изпълнени полети със самолети „Pilatus” РС-9М, L-39 „Albatros” и „ZLIN“ 242L. Военнослужещите ще демонстрират изпълнение на различни задачи, сред които сложен пилотаж, прелитане в смесена група, изпълнение на акробатични фигури. На статичен показ ще бъде изложена авиационна, самолетообслужваща, противопожарна и специална техника, както и различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми. На събитието ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

***
Днес 12-а авиационна база е център за летателно обучение на летци-пилоти в съответствие със съвременните международни изисквания и стандартите на НАТО. Изпълнява широк спектър мисии и задачи в системата на национална и колективна отбрана. Авиобазата има важна роля в подготовката и повишаването на квалификацията на млад летателен състав от формированията на ВВС; поддържане и повишаване нивото на летателна и методическа подготовка на командно-инструкторския състав; летателно обучение на курсанти-летци, обучение и професионална квалификация на сержанти и войници за нуждите на ВВС.
12-а авиационна база започва своето летоброене на 26 март 1942 година, когато Изтребителната школа за висш пилотаж (разположена до този момент на летище Марно поле) се пребазира на новопостроеното летище в Долна Митрополия.