Около 500 плевенски ученици станаха част от инициативата „С бистър ум зад волана“

Новините

29-03-2024, 09:48

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Успешно приключи съвместната инициатива на Плевенски районен съд и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-град Плевен

Успешно приключи съвместната инициатива на Плевенски районен съд и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-град Плевен – „С бистър ум зад волана“.

Както по-рано информирахме, инициативата беше насочена към младежи от 11-ти и 12-ти клас – шофьори и кандидат-шофьори с цел превенция на шофирането след употребата на алкохол и наркотични вещества. Наркотиците и алкохолът са сериозен проблем в днешно време. Ето защо превенцията е едно от най-важните неща за справяне и предотвратяване последствията от тяхната употреба. Именно по този начин се зароди и идеята за осъществяване на инициативата „С бистър ум зад волана“.

Желание да се включат в инициативата изявиха седем училища от град Плевен и град Долни Дъбник и само за месец бяха обхванати повече от 500 ученици.

По време на срещите бяха обсъждани рисковете при шофирането на автомобил след употребата на алкохол и наркотици, както и предвидените наказания за това. На учениците беше прожектиран късометражния филм на Христо Порязов – „Защо аз“, направен по действителен случай, който беше силно въздействащ върху младите хора, присъствали на беседите.

Интерес сред учениците предизвикаха и симулационните очила, предоставени от Районен съд – Плевен, които показват на кандидат-водачите какво вижда човек след употребата на алкохол, както и какви могат да бъдат последиците от сядането под тяхно въздействие зад волана на автомобила, както и ефекта на дезориентация, забавено време за реакция, объркване и дори изкривяване на зрението. След всяка среща учениците даваха своята обратна връзка за чувството, което са изпитали при поставянето на очилата. Повечето от тях споделяха: „Замаяно ми е“, „Вие ми се свят“, „Гадно е“, „Не знам къде се намирам“, „Виждам двойно“. Симулацията разбира се дава само бегла представа за усещанията на шофьор, употребил алкохол и очилата пресъздават само зрителното поле, без реакциите, пътната обстановка и метеорологичните условия.

За съжаление все по-често млади шофьори сядат зад волана след употреба на алкохол и наркотици без да съзнават последиците от това. Поради тази причина Районен съд – Плевен и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Плевен проведоха тази инициатива сред учениците, на които им предстои да получат своите свидетелства за управление на моторни превозни средства и тези, които вече ги имат.

Районен съд – град Плевен апелира към всички млади хора: Не карай пил! Стигни жив! Когато осъзнаеш какво си направил, ще бъде късно да съжаляваш!