Окръжен съд - Плевен проведе годишно отчетно събрание

Мисия

24-03-2024, 09:21

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

И през отчетната година се наблюдава тенденция към леко завишаване на натовареността на съдиите

Заместник областният управител Александър Йотков беше официален гост на Общото събрание на съдиите, на което  административният ръководител - председател на Окръжен съд - Плевен съдия Весела Сахатчиева представи Годишния отчетен доклад за дейността на Окръжен съд - Плевен и на районните съдилища в съдебния район за 2023 г.

Някои от акцентите в доклада са: кадровото обезпечаване, движението на делата, структурата на осъдената престъпност, средната натовареност на съдебния район.

Стабилността на показателите за високо качество на съдебните актове в Окръжен съд - Плевен, се запазва и през отчетната 2023 г. Тези резултати се дължат на професионализма, много добрата квалификация, житейски опит и високо чувство за отговорност на магистратите, работещи в него.

И през отчетната година се наблюдава тенденция към леко завишаване на натовареността на съдиите от Окръжен съд - Плевен, която е около средната за страната. В рамките на съдебния район се наблюдава тенденция към увеличаване средната натовареност в отделните районни съдилища - РС-Кнежа, РС-Ч.бряг и РС-Никопол. Налице е лек спад на общия брой дела за разглеждане спрямо предходните две години в РС-Левски.

Запазва се тенденцията за спазване на законоустановените срокове за решаване на дела, устойчив процент на делата, свършени в тримесечния инструктивен срок, сравнително нисък процент на обжалвани съдебни актове, както и висок процент на потвърдените дела при инстанционен контрол.

Александър Йотков поздрави  присъстващите съдии и изрази своя респект към работата им: „За обществото е много важно да живее с усещането за законност и справедливост. Изключително много уважавам вашата професия и ви поздравявам за нейното достойно и отговорно изпълнение!”