България може да остане без щангисти на Олимпийските игри в Париж 2024

Спорт

15-03-2024, 08:03

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Tова стана ясно на извънредното събрание на Българската федерация по вдигане на тежести

Вече бившият президент на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) Ариф Маджид алармира, че страната ни може да остане без нито един представител в този спорт по време на Летните олимпийски игри през лятото.

Причина за това е, че по време на европейското първенство преди няколко седмици у нас в зала "Арена София" е бил забелязан бившият национал в тежка категория Алан Цагаев, на когото има издадена доживотна забрана да се занимава със спорт заради употреба на допинг.

След края на провелото се Общо събрание на централата Маджид изрази пред репортерите своето недоумение как роденият в Русия тежкоателт се е сдобил с акредитация за шампионата и предупреди, че това може да доведе до много тежки наказания за родните щанги.

"Знаете, че Алан Цагаев има забрана да участва в състезателен режим и като цяло в щангите. Ние имаме списък от акредитации за първенството, не знам как се е появил там. Има жалба от една федерация. Снимали са г-н Цагаев. Подали са жалба и е уведомена международната федерация. Такъв тип нарушение означава, че нашите олимпийци няма да участват и ще имаме забрана. Не знам колко ще е. Възможно е да се стигне до такова наказание. Надявам се да не го взимат това решение, защото е пагубно за спорта", сподели Ариф Маджид, цитиран от БНТ.

Бизнесменът заяви, че родната федерация е подала жалба до европейските и световни федерации относно този казус и чака решение.

Маджид коментира още и рокадата на президентския пост в БФВТ, като обяви, че няма да обжалва решението начело на централата да застане Антон Коджабашев, но в същото време бе категоричен, че е нямало как да остане безучастен относно корупционния скандал, в който бе замесен и старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести - Иван Иванов.

Припомняме ви, че в края на миналата година бившият ръководител на федерацията по щанги сигнализира, че е станал обект на изнудване от страна на Иванов и неговият син, който в качеството си на служител в Министерството на младежта и спорт беше хванат с подкуп в размер на 62 000 лева.

"Честитя на Антон Коджабашев. Клубовете гласуваха за него. Надявам се да поеме щафетата както трябва. Ще му предам всичко, каквото трябва. Няма да обжалвам това решение. Видяхте, че имаше много сериозна лична атака срещу мен. Най-важното е самата федерация да продължава напред", категоричен е Ариф Маджид.

"Как ще е наред, ако някой те изнудва за пари? Ясно е кой е виновен. Уведомил съм органите. Аз съм против корупцията. Съдът ще си каже становището. Не съжалявам за нищо. Доволен съм от цялата обстановка. Ако ще продължавам в щангите, ще подкрепя Божидар Андреев, Карлос Насар и Иван Димов, нашите трима олимпийци. Естествено, че като спонсор. И те са против сегашното и съответно предишното ръководство. Не знам какво ще се случи. Това ще е голям проблем за подготовката им", допълни бизнесменът.