Общинският съветник Павлин Стефанов е наказан с пробация за домашно насилие над съпругата си

Споразумението е постигнато след като общинският съветник е признал вината си

Общинският съветник Павлин Стефанов е наказан с пробация в продължение на осем месеца заради упражнено домашно насилие над съпругата си. Одобреното от съда споразумение между прокуратурата и защитата на обвиняемия е публикувано на страницата на Районния съд. То е окончателно.

От съдебния акт става ясно, че Павлин Стефанов разбира в какво е обвинен, признава се за виновен, разбира последиците от споразумението и е съгласен с тях, заявявайки, че доброволно го е подписал в прокуратурата и декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

"Подсъдимият П. С. С., роден в град Плевен, български гражданин, с висше-магистър образование, работи – на частна практика, женен, неосъждан/освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК/, се признава за виновен в това, че през периода от април 2020 г. до 29.02.2024 г., в гр. Плевен, при условията на продължавано престъпление на два пъти се заканил на В.Е.Г.-С.а от същия град против нейната личност с престъпление със следните действия – стискал я с ръце през гръдния кош, натискал тялото към земята, за да не се движи, като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му и е извършено в условията на домашно насилие - престъпление по чл.144, ал.3 вр. ал.1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

За така извършеното престъпление от подсъдимия П. С. С. и с оглед предвиденото в чл.144, ал.3 вр. ал.1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и като бе съобразена разпоредбата на чл. 381, ал. 4 от НПК, му се определя и налага наказание при условията на чл. 55, ал.1, т. 2, б. “б” от НК, а именно - «Пробация», при следните пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 8 месеца, при явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице 2 /два/ пъти седмично, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване", се посочва в съдебния акт.

Както вече писахме, случаят е от 29 февруари вечерта, когато полицията отива на адреса на Павлин Стефанов на улица "П. Р. Славейков" в областния град по сигнал за семеен скандал. Униформените намират в жилището бял полиетиленов плик, тип спейсбек, с размери 9 см Х 5 см, съдържащ 5 бучки синкаво-зелено кристалообразно вещество с приблизително тегло 5 грама, гласи съобщението от бюлетина на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Снощи Стефанов публикува коментар на своя профил във Фейсбук, в който обясни, че в дома му не са намерени наркотици, а желирани бонбони и реагира остро към съпартийците си от "Да, България", които по-рано през деня го призоваха да си подаде оставката от Общинския съвет – Плевен. Това обаче провокира депутатът от ПП-ДБ Свилен Трифонов да излезе с публикация и да информира, че "Павлин Стефанов грижливо е пропуснал да каже, че е сключил споразумение с прокуратурата и му е наложено наказание пробация за извършено престъпление по чл. 144, ал.3 вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК."

"Господин Стефанов със сигурност има протокола от съдебното заседание и може да го добави към вече публикувания документ. Пропуснал е също да каже, че цялата структура на Да, България, заедно с близките си го подкрепиха. Той дори изказа признателност, че благодарение на нас е успял. Подкрепата беше дадена за млад човек, с образование, професия, семейство и амбиции. Но когато същият няма сетивност и правилна преценка, че каквато и да е форма на насилие, особено върху жени е обществено укорима и неправилна, както и несъвместима с обществената функция на изборната длъжност, която заема едно е сигурно - поука ще има само за тези, които му се довериха!", написа Свилен Трифонов.