Павлин Стефанов: Не съм притежавал и в дома ми не са били откривани наркотици

Новините

07-03-2024, 22:32

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Стефанов грижливо е пропуснал да каже, че е сключил споразумение с прокуратурата и му е наложено наказание пробация", опонира го депутатът Свилен Трифонов

Народният представител от "Продължаваме промяната – Демократична България“, Свилен Трифонов разкри, че общинският съветник Павлин Стефанов е сключил споразумение с прокуратурата и му е наложено наказание пробация за извършено престъпление по чл. 144, ал.3 вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Трифонов направи коментар на профила си във Фейсбук във връзка с публикация на Стефанов, в която самият той обяснява, че в дома му не са намерени наркотици, а... желирани бонбони.

Както вече писахме, случаят е от 29 февруари вечерта, когато полицията отива на адреса на Павлин Стефанов на улица "П. Р. Славейков" в областния град по сигнал за семеен скандал. Униформените намират в жилището бял полиетиленов плик, тип спейсбек, с размери 9 см Х 5 см, съдържащ 5 бучки синкаво-зелено кристалообразно вещество с приблизително тегло 5 грама, гласи съобщението от бюлетина на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Ето какво написа Свилен Трифонов:

Публикувам и позицията на Павлин Стефанов във връзка с медийните публикации по негов адрес. Той грижливо е пропуснал да каже, че е сключил споразумение с прокуратурата и му е наложено наказание пробация за извършено престъпление по чл. 144, ал.3 вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Сам е признал вината си. Всички юристи ще разберат защо. Господин Стефанов със сигурност има протокола от съдебното заседание и може да го добави към вече публикувания документ. Пропуснал е също да каже, че цялата структура на "Да, България", заедно с близките си го подкрепиха. Той дори изказа признателност, че благодарение на нас е успял. Подкрепата беше дадена за млад човек, с образование, професия, семейство и амбиции. Но когато същият няма сетивност и правилна преценка, че каквато и да е форма на насилие, особено върху жени е обществено укорима и неправилна, както и несъвместима с обществената функция на изборната длъжност, която заема едно е сигурно - поука ще има само за тези, които му се довериха!"

На своя фейсбук профил Павлин Стефанов пише, че в дома му не са били откривани наркотици и е публикувал постановление за прекратяване на наказателно производство No1436/2024 г. от 07.03.2024 г. на Районна прокуратура - Плевен. В него се посочва, че в пликчето нямало дрога, а желирани бонбони.

"Не съм притежавал и в дома ми не са били откривани наркотични вещества. Иззетият “бял полиетиленов плик, тип спейсбек, с размери 9 см Х 5 см, съдържащ 5 бучки синкаво-зелено кристалообразно вещество с приблизително тегло 5
грама” всъщност не съдържа дори и молекула от трите забранителни списъка посочени в чл. 3 от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични",
пише общинският съветник.

И допълва:

"Отразеното прессъобщение на ПП “Да, България”, че е свалено политическото доверие от мен като общински съветник също не отговаря на правилата на елементарната логика, доколкото аз вече бях подал заявлението си за напускане на партията. Направих това след като научих, че местното ръководство на ПП “Да, България” е правило опити да бъде оказан натиск върху семейството ми да напусна общинския съвет. Наред с това, твърдението, че съм бил избран в общинския съвет благодарение на ПП “Да България” и с оглед на това нямам място в общинския съвет е подвежащо. Публична тайна са проблемите, които е имала както коалиция “Демократична България”, така и коалиция “Продължаваме Промяната- Демократична България” с подготвянето на кандидатски листи за участие в избори. Това обуславя изтикването на редица общественоприемливи и разпознаваеми лица на задни места в листите, които впоследствие биват избирани преференциално. Такъв беше и моят случай на проведените през 2023 г. местни избори, тъй като бях поставен на неизбираемото 14-то място в листата на коалицията и благодарение на 225-те преференции (близо 10% от целия вот за коалицията) бях избран за общински съветник. Ето защо е безпочвено да се твърди, че нямам място в общинския съвет поради липса на представителна легитимност. В обобщение бях предварително осъден и остракиран от ръководството на ПП “Да, България”, затова че в дома ми бяха открити желирани бонбони, които бях закупил за децата си. В тотален разрез с основополагащата цел на партията, заради която в миналото станах неин член - борбата за правова държава, фундамент на която е презумпцията за невиновност. Мога само да гадая какви са били мотивите, но подозирам, че са свързани с позициите, които активно съм защитавал в Общински съвет-Плевен. Последните не винаги са следвали партийната повеля и дисциплина на коалицията. Пример в тази посока е предложението ми за поставяне на допълнителна паметна плоча с имената на жертвите на комунистическия режим. За щастие, обаче, продължавам да имам подкрепата на съпругата си, двете си деца, приятелите си и избирателите си, която несъмнено е по-важна от партийно-политическата вакханалия в КП “Продължаваме Промяната- Демократична България."