Детска кукерска група откри днешното заседание на Общинския съвет в Плевен (Снимки)

Мисия

29-02-2024, 10:33

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Децата са възпитаници на ДГ „Дружба“, гр. Плевен с директор Бистра Калева, ръководители на групата са преподавателите Мариана Христова и Анета Иванова

Единствената детска кукерска група в Плевен бе гост на Общинския съвет в Плевен и постави началото на днешното редовно заседание на съветниците. Децата са възпитаници на ДГ „Дружба“, гр. Плевен с директор Бистра Калева, ръководители на групата са преподавателите Мариана Христова и Анета Иванова.

Преди да започнат дебатите, децата бяха приветствани от председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов.

"От името на всички колеги в Общинския съвет благодаря на малките ни гости за приятната изненада. Радва ме факта, че деца на такава възраст учат и съхраняват народните ни обичаи“, обърна се към децата доц. д-р Малкодански. Пред общинските съветници и присъстващите в залата представители на общинска администрация и граждани малките кукери изпълниха кукерско хоро и наричаха за здраве и добруване.

Детската кукерска група в ДГ „Дружба“, Плевен е сформирана в началото на тази година с идеята да се пазят българските традиции. Групата включва 19 деца, всичките на 5-годишна възраст.

"Децата сами изработват кукерските маски, помагат им родители и учители. Участието им в кукерските игри е едно неповторимо изживяване за тях“, сподели ръководителят на малките кукери Мариана Христова. Тя разказа, че гостуването на малчуганите в Общинския съвет първоначално е било планирано да се случи на сесията през месец януари, но обявената тогава грипна епидемия в Плевен отложило гостуването за заседанието през февруари.

Освен благодарност и поздравления за изпълнението си, малките кукери получиха от домакините в Общинския съвет и подаръци – лакомства и мартеници.