Белене е вече на картата на "Опознай България - 100 национални туристически обекта"

Новините

25-02-2024, 17:54

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Антична митница "Димум" и лагер "Белене" влязоха в списъка на Националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта"

Античната митница "Димум" и лагерът "Белене" заедно с още 10 обекта от други шест населени места станаха част от Националното движение "Опознай България - 100 национални туристически обекта". Решението бе взето на заседание не Националния координационен съвет на Националното движение, проведено на 20 февруари 2024 г. в Министерството на културата.

Движението е създадено през 1966 г. по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея е всеки турист да се запознае с най-хубавите и най-свидните за всеки българин планини, природни и исторически забележителности, музеи и паметници.

От възстановяването на движението през 2003 г. до днес са се включили близо 80 хиляди нови участници. Отличията на движението "100 национални туристически обекта" са бронзова, сребърна и златна значка, придружена от грамота. Значките се дават на три етапа. При посещение на 25 обекта се връчва бронзова значка, а при 50 – сребърна. При посещение на стоте обекта се връчва златна значка. Всички носители на значки имат право на участие в ежегодната томбола с предметни награди, екскурзионни летувания, екскурзия в чужбина и др. Значките се връчват в Централния съвет на Българския туристически съюз, който се намира в сградата на Министерството на младежта и спорта. Книжки и карти могат да се закупят от БТС, Информационния център на БТС, туристическите дружества в страната, както и от почти всички обекти, включени в движението.

НД "Опознай България - 100 НТО" е една от най-престижните инициатива на БТС. То е най-популярното обществено движение и е емблематично за съюза, без аналог е не само у нас, но и в света. Досега милиони хора са се докоснали до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Уникалността на движението е в това, че то е многопластово, обхваща не само исторически, но и културни, природни и археологически забележителности. Към вече утвърдените обекти се включват нови, с което се дава възможност на участниците да имат по-голям избор при посещаване на забележителностите в страната ни.