10-ти юбилеен Маратон на приятелството в Плевен ще се проведе на 19 май

Спорт

05-02-2024, 07:31

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Събитието събира средства за стипендия на студент в Медицински Университет - Плевен

На 19-ти май 2024 (неделя) ще се проведе едно от най-атрактивните състезания по бягане в страната – Маратон на приятелството Плевен. Десетото, юбилейно издание на събитието предлага богат избор от дисциплини – бягане от 10 до 42,2 км, щафета, детско състезание Fun Run Kids, 3 км безплатен градски крос и игри на открито Park+ .

По традиция, десетият маратон в Плевен отново има благотворителна кауза. Тази година тя цели осигуряване на стипендия за студент в Медицински университет, Плевен, част от кампанията „Готови за успех“ на фондация BCause. Помощта е предвидена за студент с отличен успех, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция. „Решихме с десетото юбилейно издание на Маратон на приятелството Плевен отново да подкрепим бъдещ лекар – млад човек, избрал медицината за свой път към успеха и призванието да помага.“, казва Станимира Георгиева от „Айс-Оупън“, съорганизатор на събитието. Благотворителната кауза може да бъде подкрепена от всеки желаещ да направи дарение чрез уебсайта https://plevenmarathon.com/cause/.

Освен да помага за благородни каузи, Маратонът на приятелството в Плевен се очаква за поредна година да насърчи и повече хора да се обърнат към активния начин на живот. Събитието се провежда във формат, който привлича както опитни маратонци, така и начинаещи бегачи на възраст от 2 до 85 години. Участниците имат богат избор от шест основни дисциплини – класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,5 км), популярните 10 км, както и детско състезание Fun Run Kids и 3-километровия масов крос „Аз мога“.

Маратонът на приятелството е не само състезание за утвърдени атлети, но и  събитие, което цели да провокира всички в семейството и общността да спортуват. Ето защо по време на събитието посетителите могат да се включат в групови занимания по 10 популярни и не толкова познати спорта без ограничение във възрастта и физическата подготовка в рамките на инициативата Park+.

Регистрацията за участие в събитието вече започна на уебсайта https://plevenmarathon.com/registration/ като до 8-ми март желаещите могат да се регистрират на преференциална цена. За децата, които се включат във Fun Run Kids, за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога“,  за хората с увреждания, както и за ветераните на възраст над 60 години организаторите предлагат безплатно записване.

Десетият Маратон на приятелството в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс-Оупън“, СК „Да Бягаш“, фондация „Светът на Мария", Фондация „Сошъл Фючър - Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес, и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.