Барелеф на Данаил Попов ще бъде поставен на фасадата на плевенското Средношколско общежитие

Мисия

02-01-2024, 10:29

Снимка:

СРЕД

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Барелефът на патрона на общежитието е дарен от неговия автор, скулпторът Венцислав Василев

Специално изработен барелеф на Данаил Попов ще бъде поставен на фасадата на Общинското средношколско общежитие в Плевен, което носи името на съратника на Васил Левски. Барелефът е изработен от плевенския художник и скулптор Венцислав Василев и е дарение от автора.

"През годините не бях запознат с личността на Данаил Попов като съратник на Васил Левски, тъй като в онези години, той не фигурираше в учебниците по история. След запознанството ми с директора на ОСО "Данаил Попов", Веселка Лилова получих книга за патрона на общежитието, написана от плевенски автор.

Бях много впечатлен от това, което той е правил за Васил Левски, помагайки му в организационните му работи“. Това сподели авторът на барелефа – скулпторът Венцислав Василев.

Първоначално от ръководството на Средношколско общежитие „Данаил Попов“ поръчват на художника да нарисува портрет на патрона на институцията.

"Първо направих един живописен портрет преди около две години. В работата ми помогна историкът - географ и възпитател в общежитието Свилен Стойчев, който ми разказа повече подробности за личността на Данаил Попов.

Направих портрета му от периода, когато реално е контактувал с Васил Левски и съответно е бил в по-млада възраст. Така, този портрет използвахме и за база за създаването на барелефа, който в момента е изработен от бял цимент и мраморен прах и е бронзиран“.

Художникът Венцислав Василев обясни, че предстои да се направи и оригиналната отливка, която ще е от бронз и ще бъде монтирана окончателно на фасадата на сградата на СО "Данаил Попов", след извършването на ремонт на сградата.

Той подчерта, че за него работата по създаването на барелефа е имала особено значение, създавайки образа на човек, който е бил близо до Апостола на свободата.

"Четох и кореспонденцията между двамата и виждам, че Васил Левски доста е го ценял", допълни скулпторът.

Барелефът на Данаил Попов е лично дарение от неговия автор – плевенският художник и скулптор, Венцислав Василев.