Министър Цеков: 2024 г. ще е годината на Северна България с 1,2 млрд. лв. инвестиции в пътна инфраструктура

Новините

12-12-2023, 11:50

Снимка:

МРРБ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Одобрените блокове за саниране ще бъдат обявени следващите дни, през януари се сключват споразуменията с общините

Над 1,2 млрд. лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2024 г., който е повече от 1,7 млрд. лв., са предвидени за инвестиции в Северна България. От тях ключови са изграждането на АМ „Хемус“, за която разчитам, че със Закона за бюджета ще бъде решен казусът, свързан с необходимата индексация, пътят между Видин и Ботевград и магистралата между Русе и Бяла, която вече строим. Очаквам още в началото на новата  година да има и утвърдено трасе за АМ „Черно море“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков по време на Встъпителната конференция на новоизбраните кметове и председатели на общински съвети, организирана от Националното сдружение на общините в Република България в София. Регионалният министър се включи в панела на тема „Разговор за важните решения по пътя към устойчиви и силни местни власти“ с участието на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, заместник-министъра на финансите Георги Клисурски и Даниел Панов - председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново. Във форума участваха близо 200 от кметовете на всички 265 общини.

Министър Цеков съобщи, че до края на декември ще бъдат обявени одобрените блокове, които ще бъдат санирани по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“, финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост. Споразуменията с общините за извършване на реалните строително-монтажни дейности ще се подписват през януари 2024 г. „Не чакайте подписването на договорите. Апелирам кметовете да започнат с обявяването на обществените поръчки за избор на изпълнители след като излезе класирането, за да не се губи време", обърна се регионалният министър към представителите на местната власт. Цеков обърна внимание, че по Плана за възстановяване и устойчивост има заложени облекчени контролни механизми, които да следят за евентуални нарушения при изпълнение на мярката, като от страна на държавната администрацията ще се спазва стриктно законът, без да има „престараване“ за категорично налагане на финансови корекции.

„Основният проблем на политиките във ВиК сектора, е че имаме управление на операторите на търговски принцип, но се работи на регулиран пазар, при който се стараем да намерим баланс между цената на водата и необходимостта от  инвестиции. Баланс не може да постигнем, защото инвестициите не са достатъчни на фона на проблемите. Загубите на вода по остарелите водопроводи са над 55%. За да работи нормално отрасъла, са нужни инвестиции от 1 млрд. лв., което е реална цел. През последните години инвестициите във ВиК мрежата трудно стигат 200 млн. лв. годишно“, коментира регионалният министър. Според него докато не се увеличат инвестициите от бюджета, ще сме в омагьосан кръг, тъй като операторите трябва да взимат заеми и да възстановят средствата през цената на водата. Министър Цеков изрази мнение, че частичните инвестиции  на парче не водят до положителен ефект и даде пример със завършените водни проекти в част от населените места, където въпреки новите водопроводи се отчита спад на загубите на вода с 2-3 %. Той насърчи местните власти да разработват проекти за подновяване на ВиК инфраструктурата с европейско или национално финансиране, за да не се покачват цените за потребителите. „Каня представители на НСОРБ да обсъдим предложените промени в  Закона за ВиК. В него няма нищо прикрито – част от промените са свързани с изпълнението на ПВУ и обособяването на самостоятелен регулатор. Другите също не са нови и от днес – те са спорни от 10 години, когато е приета Стратегията за развитие на ВиК сектора.  Слонът в стаята е консолидацията. Трябва да работим за оздравяване на сектора и за създаване на условия за неговата устойчивост, каза още министър Цеков. Той допълни, че експертното становище е, че консолидацията е единственият път - един оператор в една област. Министърът бе категоричен, че МРРБ е готово да обсъди и други гледни точки. "Целта е да постигнем икономии от мащаба, а от там да дойдат повече средства за инвестиции. Операторите трябва да оперират в среда, в която да генерират приходи, но темата е сложна. Като цяло около 10-15% от общините са против консолидация на сектора, но съм готов да  обсъдим всеки мотив и аргумент“, подчерта министър Цеков. По думите му в момента има общини и областни центрове с големи проблеми с водоснабдяването, за които трябват много инвестиции, но разбира и кметове на общини с надеждни и достатъчни водоизточници, които доставят вода на населението на по-ниска цена. „Приоритет на държавата е окрупняването на  сектора и гарантиране на неговата устойчивост“, каза още Андрей Цеков.

Регионалният министър подчерта и необходимостта от приемане на ясни критерии за оценката и финансирането на проектите на общините от специалния фонд, разписан в бюджета за догодина. Според него трябва да се заложи механизъм, който да не позволи с национално финансиране да се изпълняват проекти, които могат да получат безвъзмездни европейски средства от различните програми. Трябва да се помисли и за рамка, която да регламентира допустимостта на разходите, вида на обектите и строежите, както и критерии за оценка. „Основата ми цел е да имаме ясни правила и регламенти“, каза министър Цеков.

Той се ангажира и с преглед на законодателството по отношение на множеството финансови корекции, налагани на общините от Управляващите органи на европейските програми. Според министър Цеков там, където се установени нарушения и злоупотреби, трябва да се налага цялата санкция на закона, но не бива и всеки контролен орган да налага свръх изисквания.

Министър-председателят акад. Денков, регионалният министър Цеков и зам.-министърът на финансите Клисурски отговаряха близо 2 часа на въпроси на кметове и дискутираха с тях варианти за разрешаване на натрупани през годините проблеми.