Кметът на Плевен и председателят на Общинския съвет ще участват в национална среща на местната власт

Мисия

11-12-2023, 11:33

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ще бъдат очертани актуалните за общините политически теми, основните предизвикателства и общата визия за развитието на общините през мандат 2023 - 2027

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и председателят на Общинския съвет доц. Иван Малкодански ще участват днес в организираната от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ традиционна встъпителна конференция на новоизбраните кметове и председатели на общински съвети. На форума, който се провежда в София, ще бъдат очертани актуалните за общините политически теми, основните предизвикателства и общата визия за развитието на общините през мандат 2023 - 2027.

Кметове на общини, председатели на общински съвети, общински съветници, партньори на НСОРБ и гости от Асоциацията на местните власти на Кралство Норвегия ще имат възможност да споделят своите виждания и опит за икономическото развитие на общините в контекста на екологична и цифрова трансформация и да коментират възможните действия за смекчаване на последиците от негативните демографски тенденции. Перспективите пред съвместно използване на ресурси и споделяне на услуги между общините също ще бъдат сред темите на събитието.

Във втората сесия на конференцията с представители на изпълнителната власт, ще бъдат дискутирани подходите и политиките, насочени към укрепването на местния потенциал и намирането на дългосрочни решения за предизвикателствата пред обществото. Ще бъдат засегнати и важни теми като подготовката на страната за присъединяване към Еврозоната, организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Шенгенското пространство. Говорители ще са министър-председателят Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ и кмет на Община Велико Търново.