Разкриват подробности за разбитата престъпна група, действала на територията на Плевен и Никопол

Новините

08-12-2023, 10:08

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В рамките на операцията са извършени арести на 8 участници в престъпна група, занимавала се с трафик на нелегални мигранти

Окръжна прокуратура – Плевен съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Областна Дирекция на МВР – Плевен ще проведе брифинг, на който ще бъдат представени резултатите от проведена специализирана операция по досъдебно производство за организирана престъпна група на територията на гр. Плевен и гр. Никопол.

Брифингът ще се проведе днес, 08.12.2023 г., от 13,00 часа, на четвърти етаж в Съдебната палата – Плевен.

Спецоперацията е проведена на 6 декември от ГДБОП, под наблюдението на прокуратурата и с активното участие на  служители на ГДЖСОБТ – МВР и ОДМВР- Плевен. Действията са осъществени на  територията на градовете Плевен и Никопол по образувано досъдебно производство.

В рамките на операцията са извършени арести на 8 участници в престъпна група, занимавала се с трафик на нелегални мигранти. При предприети лични обиски, както и претърсвания на обитаваните от тях 8 жилища и ползваните два леки автомобила,  са иззети 10 мобилни телефона, преносим компютър, 2700 лв. и 45 000 евро, близо 500 г златни накити и документи, свързани с престъпната схема. Намерени са два бойни пистолета и 4 ловни пушки. Конфискуван е и лек автомобил, за който са придобити данни, че е закупен с финансов ресурс, генериран от престъпната дейност.  

В хода на разследването е установено, че групата е била структурирана основно на територията на двата града, действала е от началото на 2015 г. по строго изградена йерархична структура с организатор и лидер. Според данните до момента участниците в престъпната схема са били част от действащ международен трансграничен канал за трафик на нелегални мигранти, като посоката му на действие е от Турция и Гърция през  България и Румъния към страни от Западна Европа.

Към момента прокуратурата е повдигнала обвинения на задържаните лица за  организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група. Работата по случая продължава.