На кръгла маса в Плевен: Обсъдиха развитието на спорта в региона

Спорт

28-11-2023, 16:10

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На срещата присъства министърът на младежта и спорта доц. д-р Димитър Илиев

След проведени редица срещи и разговори на неправителствени организации от плевенския регион с представители на национални публични институции в Плевен беше организирана кръгла маса на тема: ”Развитието на спорта в региона – поле за взаимодействие на държавата, общините и спортните клубове”.

На срещата присъстваха министърът на младежта и спорта доц.д-р Димитър Илиев, заместник- министърът проф. Даниела Дашева, областният управител Виолета Иеремиева, зам.областните управители Александър Йотков и Николай Абрашев, кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, председателят на Общинския съвет доц. Иван Малкодански и представители на спортната общност в региона.

Инициативата за кръглата маса е на неправителствените организации: ФК” Плевен”, СБК ”Дяковски баскет”, Боксов клуб „Мизия 80”, ФК „Девета плевенска дивизия” и Гражданско обединение за Плевен. Областна администрация на област Плевен и Община Плевен са съорганизатори на форума.

Министър Илиев сподели, че е силно впечатлен от препълнената зала, което е доказателство, че в региона има силно желание спортът да се развива. Той определи рамките на дискусията в две направления – подобряване на спортната инфраструктура и финансиране на дейността на спортните клубове.

Благодарност към министъра за отношението му към проблемите изрази областният управител Виолета Иеремиева. Тя подчерта, че говори от името на всички, спортуващи в региона, както и  от името на семействата, в които има деца, желаещи да спортуват и  лишени от възможността за това. "Спортът в Плевен е в кома и се нуждае от спешна реанимация!", каза тя. Областният управител увери присъстващите, че заедно с кмета  са готови за почтено и прагматично сътрудничество във всички сфери, включително и в усилията за решаването на проблемите в спорта.

Основните проблеми, поставени от участниците в кръглата маса бяха: липса на материална база за спорт в града; необходимост от средства за поддържане на лекоатлетическата база на Спортното училище; липса на отопление в зала „Спартак”, проблеми в залата, в която се провеждат тренировки по борба – изгнил под, неравен тепих, липса на отопление; редица спортисти от различните клубове са принудени сами да финансират участията си в състезания. Притеснителното е, че всички тези проблеми демотивират младите хора да се занимават със спортна дейност, което налага предприемането на бързи мерки. 

Министър Илиев разясни, че единственият начин да се получи помощ от Министерство на младежта и спорта е чрез кандидатстване с проекти за финансиране. Той се ангажира да запознае членовете на правителството със ситуацията в Плевен и да настоява за приоритетно финансиране на проекти, свързани със спортната инфраструктура и подпомагане дейността на  спортните клубове в региона.