Денков: Ситуацията е тежка в почти цялата страна, над 1000 населени места са без ток

Новините

26-11-2023, 12:56

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Премиерът заяви, че трябва директорите на училища и РУО, за да се реши как ще протече учебният процес в различните части на страната

В над 1000 населени места все още няма подаване на ток, обяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след извънредното заседание. По думите му това е нещо, което може да се предвиди, но няма как да се предотврати в сроковете, в които може да се реагира в момента. Още от вчера всички областни управители направиха срещи на координационните си щабове, за да се подготвят за това, което се случи тази нощ и сутринта, каза още премиерът.

Разбирам желанието на всички хора нещата да се решат бързо, но това значи наличните екипи да имат достатъчно време, за да отстранят всички стотици повреди по електрозахранването. Ситуацията е тежка почти в цялата страна, особено в Североизточна България. Да се изтеглят закъсали ТИР-ове, хора, автомобили.  Над 100 човека са били освободени от снежни капани благодарение на различните институции. Продължават да се чистят пътищата, но в някой области е по-трудно заради валежа от снег и вятъра. В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко в следващите часове. Няма как да се реагира едновременно. Няма как да се оправят жиците заради риск за живота на техниците”, добави Денков.

Той напомни, че преди два дни експертите от НИМХ са предупредили, че предстои влошаване на времето и комбинация от тежък, мокър сняг и ветрове.

Денков заяви, че трябва директорите на училища и РУО, за да се реши как ще протече учебният процес в различните части на страната. 

На въпрос защо граждани стоят на студено и тъмно не само в София, но и в цялата страна, Денков посочи: "Трябва време. Екипите не могат едновременно да премахнат всички аварии. Трябва време, за да се отреагира на авариите. В момента събираме информация от цялата страна. Ток няма, защото са скъсани жиците. Трябва по - сериозна инвестиция", каза той.

На въпрос за критиките на Делян Пеевски, министър-председателят заяви: "Не знам как си представя Пеевски ролята на премиера. Призовавам го да излезе със снегорин и лопата, и да изчисти снега", поясни той и подчерта, че работата на институциите е да осигури координацията на целия процес. Денков уточни, че водят разговори с областните управители и най-големият им проблем е това, че не е "спрял снегът и вятърът, и от това не могат да работят аварийните екипи".