Спор между кмет на плевенско село и съдия ескалира: От стадион, ползван за пасище, до психично заболяване

Новините

15-11-2023, 09:37

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проведе се демонстрация в Плевен в защита на кмета на село Къшин

Протест в Плевен в защита на кмета на село Къшин. Причината е дългогодишен спор между него и районен съдия, който е жител на селото. На демонстрацията пред районния съд са жители на селото, както и кметове на съседни населени места, предаде bTV.

Спорът е за стадиона на селото. Кметът Пламен Петков подава жалба, че имотът се ползва неправомерно от съдия Димитър Кирилов.

"Пуснал съм три или четири жалби срещу съдия Димитър Кирилов във връзка с това, че от 2018 година имаме спор с него. Той загради имот публична общинска собственост без да има разрешение и проведени търгове и вкара конете си там. Теренът се ползваше от децата за спортни цели. По-късно Кирилов има сключен договор с общината за 5 стопански години. Аз подадох жалба до КПКОНПИ, които излязоха със становище, че има данни за престъпление от общ характер. Прокуратурата казва, че няма данни. Всички знаем прокуратурата в България какво прави. Аз съм безсилен с прокуратурата, но вярвам на институциите, които са направили проверката", обясни кметът.

"Повече от 7 години Кирилов ползва в обекта си вода, която няма открита партида и не се отчита. В края на месец май 2023 година това беше установено. Партидата беше прехвърлена на името на починала жена от селото само и само да може да си плати използваната консумирана вода. Има изграден навес на терен публична общинска собственост без разрешение. Много са нещата", посочи Петков.

Срещу кмета също е подадена жалба по Закона за здравето. Има опасност експертиза да покаже, че той има психически отклонения и да бъде настанен за лечения.

"Аз съм напълно здрав човек. Никога през живота си не съм бил настаняван в клиника", категоричен е Пламен Петков.

На последните избори той е избран на първи тур с подкрепата на близо 60% от гласувалите. От 12 години е кмет, а хората от селото са категорични:

"Всички сме луди тук, щом сме го избрали за кмет. Цялото село сме луди, а затова, че корупцията е навсякъде – дума няма".

Според адвоката на кмета Петков не е редно делото да се гледа в Районния съд на Плевен, тъй като Димитър Кирилов е съдия в него.

Съдия Кирилов изпрати позиция до bTV. В нея посочва, че са били извършвани множество проверки, които не са установили нарушения, налице е отказ на прокуратурата на различни да образува производства. Наложило се е на два пъти да търси медицинска помощ заради упражнявания „психически тормоз“. Според него има вероятност "Пламен Петков да стада от психично заболяване".