Клиниката по ендокринология при УМБАЛ "Д-р Георги Странски" организира безплатни прегледи и лекционни курсове

Животът

08-11-2023, 13:55

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Поводът е Световният ден за борба с диабета

По повод Световния ден за борбата с диабета – 14 ноември, Клиниката по ендокринология  и болести на обмяната в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" ЕАД град Плевен с началник доц. д-р Катя Тодорова дм, организира за 12-и пореден път профилактичната кампания "Дни на открити врати", сега под наслов "Профилактиката има ключово значение".

Станалата вече традиционна кампания се осъществява с подкрепата на Изпълнителния директор на УМБАЛ-"Д-р Георги Странски" доц. Цветан Луканов, дм, на ръководството на Медицинския университет и ректора на МУ-Плевен проф. Д-р Добромир Димитров, дм, и с партньорството на пациентската организация "Диабетно сдружение - Диабет" гр. Плевен. 

В рамките на инициативата в три поредни дни: 13-15 ноември 2023 г. в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната ще бъдат провеждани безплатни  измервания на кръвна захар, телесно тегло и обиколка на талията на болните със захарен диабет и ще бъдат давани индивидуални консултации, относно лечението с цел  постигане и поддържане на по-добър метаболитен контрол.

Мотото на инициативата е "Профилактиката има ключово значение". Усилията и вниманието ще бъдат насочени към ранна и своевременна диагностика на лицата, застрашени от развитие на захарен диабет.  Затова  Клиниката по ендокринология и болести на обмяната отваря своите врати и за изследване на лицата  без диабет. Специално внимание ще се отдели на лицата с висок риск за възникване на диабет или такива с известни преддиабетни  състояния, както и родственици по първа и втора линия с диабет, лица над 45 години, жени с диагностициран през бременността гестационен диабет или жени, родили деца с тегло над 4500 грама.

Основание да фокусираме вниманието си към лицата с повишен риск от диабет е, че при една добре организирана профилактика и ранно обхващане на преддиабетното състояние може да спести около 55-58% от развитието на диабет и усложненията му. Затова тези лица ще бъдат насочени в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за безплатно провеждане на скринингови тестове и прецизно уточняване на здравословното им състояние.

През тези три дни ще бъдат проведени и два вида лекционни обучения - за пациенти и лекари.

На 13, 14 и 15 ноември 2023 г. от 10.30 ч. в Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната ще бъдат изнесени последователно три публични общообразователни лекции за пациенти на теми: Съвременни аспекти в терапията на втори тип захарен  диабет” на 13 ноември  2023 г., "Ролята на хипергликемията за възникване на диабетните усложнения" на 14 ноември 2023 г.  и "Практически насоки в съвременното лечение  и самоконтрол при захарен диабет” на 15 ноември 2023г.  

На 13  ноември 2023 г. от 14.00 ч.  в зала "Парвум" на Учебен корпус във Втора клинична база ще бъде изнесена публична лекция пред момичета в репордуктивна възраст, страдащи от първи тип захарен диабет и техните близки на тема "Предварително планиране на бременност- защо е важно?".

На 14 и 15 ноември 2023 г. от 12.00 ч., отново в  Кабинета за обучение на диабетно болните в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната пред  общопрактикуващи лекари и ендокринолози ще бъдат  изнесени две лекции на теми – "Съвременни препоръки за контрол на хипергликемията при захарен диабет тип 2"  и "Предизвикателството да лекуваш пациенти с втори тип захарен  диабет и затлъстяване".

Мероприятията ще бъдат проведени под символа на Синият кръг на надеждата „Заедно срещу диабета”, съвместно с представителите на Плевенската пациентска организация "Сдружение Диабет", която е член на Българската Асоциация "Диабет".

На 14 ноември 2013 г. от 10.30 ч. ще се поведе и работна среща на тема „Битката срещу диабета може да бъде спечелена ако хората и обществото знаят повече”.

Ще участват представители на структури от системата на здравеопазването, ендокринолози, общопрактикуващи лекари и представители на пациентски организации.

Целта на инициатива е да допринесе за повишаване на качеството на лечение на диабетно болните и своевременно да бъдат диагностицирани и отстранени факторите, които водят до появата на диабетни усложнения и свързаната с тях съпътстваща сърдечно-съдова заболеваемост.

Всяка медицинска дейност, водеща до понижение на тези фактори е важна стратегия за ограничаване на диабетните усложнения. Чрез тази активност ще се заздрави  връзката между лекар и пациент – важен момент в постигането на взаимна удовлетвореност от съвместните действия в полза на хората с диабет.