Ивет Горанова мачка на Световното в Будапеща, класира се за финала (ВИДЕО)

Спорт

25-10-2023, 20:26

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Българката ще спори за титлата с туркинята Туба Якан, решаващият мач е в събота

Олимпийската шампионка Ивет Горанова се класира за финала на Световното първенство по карате в Будапеща! Плевенчанката постигна 5 поредни победи и ще спори с туркинята Туба Якан за златото в категория 55 килограма "кумите". Решаващият мач е в събота!

Ивет, която е бронзова медалистка от последните два шампионата на планетата, победи на старта азерката Мадина Садигова с 2:1, след което преодоля и французойката Асма Чариф. В третия си мач тя отстрани тайванката Циу-Пин Ку с 6:0, а впоследствие спечели и срещу иранката Фатеме Саадати с 1:0.

Последва оспорван полуфинал и повторение на финала на олимпийските игри в японската столица преди две години с нейната най-голяма противничка на татамито - Анжелика Терлюга от Украйна. Срещата беше изключително драматична! Ивет водеше с 5:4 минута и 17 секунди преди края, когато играта беше подновена. Времето обаче не започна да тече, двете си разменяха атаки и Терлюга спечели с 14:11. От българския щаб подадоха веднага контестация заради съдийската грешка с времеизмерването, която беше уважена и срещата беше подновена при 5:4 минута и 17 секунди преди края. Горанова се възползва максимално добре от ситуацията, добави още една точка и победи Терлюга с 6:4, за да достигне до срещата за титлата!

Ивет Горанова ще спори за златото с представителката на Турция Туба Якан, която е четирикратна европейска шампионка отборно и индивидуално. Мачът е на 28 октомври, събота.

Ивет Горанова със своята треньорка Йована Прекович и президента на федерацията по карате Русалин Русалинов