Ден на отворените врати се проведе в Районен съд - Плевен (Снимки)

Мисия

25-10-2023, 17:35

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Днес, 25-ти октомври 2023 година, в Районен съд – град Плевен се проведе Ден на отворени врати. С тази инициатива районният съд отбеляза за втора поредна година Европейския ден на гражданското правосъдие, който се чества от 2003 година в цяла Европа. Избирането на този ден е съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Тогава в голяма част от европейските съдилища се организират дни на отворени врати и други мероприятия, посветени на гражданското правосъдие.

Начало на инициативата бе дадено в 09:30 часа в Зала №3, ет.2 на Съдебната палата с представянето й пред медиите.

От 10:00 часа в Зала №3,ет.2 на Съдебната палата, ученици от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен, обучаващи се в паралелка със специалност „Съдебна администрация“, разиграха симулативен съдебен процес по гражданско-правен казус относно предоставяне на родителски права, като за пореден път влязоха в ролите на съдия, съдебен секретар, адвокат и страни по делото. Децата доста убедително изиграха своите роли, като помогнаха на публиката, присъстваща в залата, да се почувства като на реален съдебен процес.

От 11:00 часа до 13:00 часа в Адвокатска стая, находяща се на ет.3 в Съдебната палата, адвокат Мишел Ангелов и адвокат Янита Александрова от Плевенска адвокатска колегия консултираха граждани по казуси в областта на семейното, наследственото и трудовото право.

От 13:00 часа до 14:00 часа в Зала №3,ет.2 на Съдебната палата,нотариус Савина Иванова, рег. №016 на Нотариалната камара, с район на действие РС – Плевен,предложи безплатни нотариални консултации на граждани.

От 14:00 часа до 15:00 часа, Зала №3, ет. 2 на Съдебната палата,Държавен съдебен изпълнител Таня Георгиева и Държавен съдебен изпълнителЗлатка Николова от Съдебно-изпълнителна служба при Районен съд – Плевен,консултираха безплатно граждани в областта на принудителното изпълнение.

От 15:00 часа въввила „Кайлъка“ се състоя Среща-дискусия със съдии от Районен съд – Плевен, Окръжен съд – Русе, Окръжен съд – Плевен, Административен съд – Плевен, Районен съд – Велико Търново, Районен съд – Левски, Районен съд – Никопол, Районен съд – Червен бряг на тема „Повишаване компетентността на българските магистрати в областта на прилагането на стандартите на Съда в Страсбург в процедурите по защита на човешките права и свободи“ с лектори: съдия Николай Голчевот Районен съд Пловдив, осъществил 10-месечен стаж в Регистратурата на ЕСПЧ в Страсбург в периода м.април 2022 г. – м.януари 2023 г. и адвокат Васил Панайотов – бивш съдия в Районен съд – Хасково в периода 2007г. – 2019 г., провел 12-месечен стаж в Регистратурата на ЕСПЧ в Страсбург в периода м.септември 2018 г. – м.септември 2019 г.

Районен съд – град Плевен превърначестването на 25-ти октомври в традиция, включвайки се в честването на Европейския ден за гражданско правосъдие по примера на много други европейски съдилища.Целта на тази инициатива е да се даде възможност на гражданите да бъдат запознати отблизо с основните си права в много области, както и с възможността да се запознаят с функционирането на правосъдната система.