Областният управител Виолета Иеремиева присъства на среща по проект "Подкрепа за дуалната система на обучение"

Новините

09-10-2023, 20:07

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Събитието беше открито от Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката

Информационно събитие за популяризиране в област Плевен на проект "Подкрепа на дуалната системата на обучение" се проведе в зала "Плевен" в сградата на Областната администрация.

Събитието беше открито от Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката.

Присъстваха Виолета Иеремиева – областен управител на област Плевен, Полина Златарска от Дирекция „Професионално образование и обучение” в Министерство на образованието,  Албена Тотева – началник на Регионално управление на образованието – Плевен, директори и представители на професионални гимназии от областта, родители и ученици.

Областният управител Виолета Иеремиева поздрави участниците във форума и изрази своите адмирации към концепцията за дуално обучение, което насочва младите хора към правилния избор на професионален път. Познавайки икономическите и образователни проблеми в региона, тя подчерта значението на проекта като прагматичен начин тези сфери  да се подпомогнат взаимно.

Целта на срещата е да популяризират дейностите по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение", който е на обща стойност 24 425 618,58 лв. Финансирането му се осъществява по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Проектът е насочен към  повишаване адекватността на професионалното образование и обучение към пазара на труда и ще създаде възможности за повишаване на квалификацията по професии, ключови за икономиката на страната. Дуалната система на обучение се базира на тясна обвързаност между образователната система и реалните потребности в регионалната икономика като улеснява прехода от образование към устойчива заетост.

Проектът предоставя на работодателите възможност да наемат квалифицирани кадри с подходяща професионална подготовка и опит, придобити по време на обучението в реална работна среда.

На учениците от първи гимназиален етап се осигурява подкрепа за участие в дуалната форма на обучение чрез включването им в пробно стажуване в партниращото предприятие.  Част от дейностите са насочени към подобряване на компетентностите на учителите и преподавателите по професионална подготовка, както и към придобиване на педагогически и методически умения от представители на работодателите.

Финансовата подкрепа за учениците чрез получаване на възнаграждение по трудов договор в процеса на дуалната форма на обучение ще намали социалния фактор като причина за тяхното отпадане от училище.

Основните дейности по проекта, с които бяха запознати присъстващите са: подпомагане на училищата при въвеждането на дуалната система на обучение като се осигурява възможност за взаимодействие с бизнеса и се улеснява достъпа до пазара на труда; разработване на учебни програми и национални изпитни програми за дуална система на обучение, инструменти за оценка и помощни и методически материали; предоставяне на подкрепа на ученици от първи гимназиален етап в дуална система на обучение; обучения на наставници в педагогически и методически умения; популяризиране на дуалната система на обучение сред родителите за предимствата и възможностите за реализация на завършващите на пазара на труда.

Представители на фирми и професионални гимназии от областта споделиха добри практики от опита си при прилагане на дуалната система на обучение. В момента на територията й в тази форма учат 20 паралелки от различни учебни заведения.

Общо в  страната в проекта са включени 170 училища с над 11 500 ученици в партньорство с 694 фирми.