Млади художнички от плевенската арт школа "Колорит" завоюваха високи международни отличия

Мисия

18-09-2023, 15:23

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Горд съм с успехите на талантливите деца на нашия град", коментира кметът Георг Спартански

С представяне наградите от международни конкурси на двете талантливи плевенски художнички Виктория Иванова и Лилия Янкова започна днешното оперативно заседание на ръководството на Община Плевен. Те са възпитанички на Арт школа "Колорит", която реализира изключително успешно участие в Международния конкурс за визуални изкуства, организиран от Центъра на ЮНЕСКО в град Троа във Франция. Темата на изданието е "Приказките и легендите на моята страна". В конкурса са участвали 4 000 творби на деца и младежи от 70 страни от 6 континента.

Най-високото отличие – "Наградата на ЮНЕСКО" – Почетен медал и сертификат, завоюва осемнадесетгодишната Виктория Иванова за пастелната си рисунка "Легенда за едно плашило". Виктория за втори път е носител на престижната награда на ЮНЕСКО. Освен че е талантлив творец, Виктория е и победител в редица олимпиади по биология, а вече е студентка първи курс в Медицинския университет – Плевен, разказа Майя Ананиева – художествен ръководител на Арт школа "Колорит" – Плевен.

Тринадесетгодишната Лилия Янкова получи най-високото отличие - „Лауреат на Голямата награда за 2022“, за високи постижения в областта „Изкуство“, на Фондация „Димитър Бербатов“. Тя е отличена във възрастова група 5-8 клас. Тази награда е сбъдната мечта за Лилия Янкова и нейния арт педагог Майя Ананиева. Лилия е включена в творческия екип на школата и ще участва в Международната среща на младежкото изкуство "ЕВОРА 2023" в Португалия, която ще се проведе през месец октомври.

Художничката Майя Ананиева – ръководител на Арт школа "Колорит" – Плевен, е удостоена с Почетна награда на ЮНЕСКО – Франция за 2023 година за популяризиране на артистични практики сред деца и младежи и за изключително успешното представяне в Международната изложба „Семената на художниците“ в град Троа – Франция, откъдето получава и поздравителен адрес с оценката „Съкровище за човечеството“.

Почетна награда е присъдена и на Арт школа „Колорит“ за изключителните успехи в международния конкурс.

"Горд съм с успехите на талантливите деца на нашия град. Благодарност и признание към Майя Ананиева за всеотдайната работа през годините да открива, обучава и дава творческо бъдеще на младите плевенски таланти. А на Виктория и Лилия пожелавам здраве и вдъхновение, за да не спират да творят и мечтаят", коментира кметът Георг Спартански.