ОДМВР – Плевен с мерки за осигуряване на безопасността и сигурността на децата през учебната 2023/2024 година

Плевен

15-09-2023, 07:44

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Съвместно със служители на РДПБЗН – Плевен са извършени охранителни проверки на сградите на училищата и детски градини

За Първия учебен ден и новата учебна 2023/2024 г. от ОДМВР – Плевен са предприети необходимите мерки за осигуряване на безопасност и сигурност на подрастващите.

Традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!" ще се проведе в периода септември – октомври 2023 година. Седмицата от 16 септември до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под наслов "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 20 септември е определен от ROADPOL за Ден без жертви на пътя.

Съвместно със служители на РДПБЗН – Плевен са извършени охранителни проверки на сградите на училищата и детски градини. Проведени са работни срещи с ръководствата на  охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите.
Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.

В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца. Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.
През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.

И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

На 15 септември служители на Второ РУ – Плевен ще раздадат 600 флаери сред ученици от 11 и 12 класове и млади водачи в областния град.

Статистика: От 1 юни до 31 август 2023 г. на територията на област Плевен са пострадали при пътни инциденти 16 деца. За отчетения период няма загинали деца.