Плевен на протест заради случая с обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче

Животът

30-07-2023, 19:37

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Граждани ще се съберат пред сградата на съда, за да изразят позицията си

Протестни действия по повод бруталния акт на насилие срещу 18-годишното момиче от Стара Загора, определен от съда като “лека телесна повреда”, ще се проведат и в Плевен. Събитието е обявено за 31 юли от 18.00 ч. пред Съдебната палата.

Мирни шествия в подкрепа на пострадалата ще се проведат в София и още няколко града у нас.

Повод за демонстрациите е случаят с 18-годишното момиче, което беше обезобразено с макетно ножче от 26-годишен мъж от Стара Загора, с когото е имала връзка. Цялата ѝ коса е подстригана с машинка, а носът ѝ е счупен. Преди месец младата жена постъпва в болница и се налагат 400 шева на разрезите, направени по цялото ѝ тяло.

26-годишният мъж е пуснат на свобода с мотива, че това е "лека телесна повреда". Решението обвиняемият Георги Николаев да бъде освободен е било взето от съдия Татяна Коева. В събота от Районната прокуратура в Стара Загора съобщиха, че ускоряват разследването по досъдебно производство за пострадалото 18-годишно момиче.

"Няма да мълчим! Стоп на геноцида над жените! Уважаеми майки, дъщери и жени на Плевен, уважаеми граждани, ние също ще се включим в масовото протестно събитие, провокирано от изключителната жестокост и садизъм, извършени над 18-годишното момиче от Стара Загора и дали тази силна реакция сред обществото. Ние също няма да си замълчим, защото насилието е бич, животът е безпрекословна ценност и никой няма право да я нарушава! В Плевен, утре, понеделник, 18:00 часа ще се съберем пред сградата на съда, за да изразим позицията си", пишат организаторите на проявата в Плевен.