Безплатни прегледи за хепатит B и С ще се правят в РЗИ - Плевен от 24 до 28 юли

Животът

22-07-2023, 08:32

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Прегледите са безплатни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки желаещ

По повод Световния ден за борба с хепатита, който се провежда всяка година на 28 юли, здравното министерство обяви седмица на безплатни прегледи за хепатит. Те ще се провеждат в регионалните здравни инспекции в дните 24-28 юли.

По време на кампанията ще се извършват два вида изследвания:

- Бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

- Имуноензимни тестове за хепатит B и С, които ще бъдат изпращани до Национална референтна лаборатория по вирусни хепатити към НЦЗПБ.

Прегледите са безплатни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки желаещ.

Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“.  С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация (СЗО) информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42 %.