Добрев: Предлагаме на Украйна оборудване от АЕЦ "Белене", което само ние имаме, а не ни е нужно

Мисия

06-07-2023, 10:51

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Шансът за България е уникален – ако не успеем да го продадем на украинците това оборудване, нямаме на кого другиго да го продадем, коментира депутатът

Предлагаме на Украйна оборудването от АЕЦ "Белене", което е с дълъг цикъл на производство. Което сме поръчали през 2006-2007 година и придобихме няколко години по-късно. Именно от това оборудване украинците имат нужда. Ние сме в ситуация, в която сме единствената държава в света, която притежава такова оборудване, но не ѝ е необходимо. Това каза за Нова телевизия депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, коментирайки предложението да се продаде оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна.

"Техният проект е започнал, когато и нашият – по съветско време. Само че те са построили тяхната централа, за разлика от нас. От няколко месеца има интерес от страна на украинците да придобият оборудването. Идвала е и група от експерти, за да огледат АЕЦ "Белене". Ако днес бъде приета точката, има 60 дена, за да се договори продажбата. Шансът за България е уникален – ако не успеем да го продадем на украинците това оборудване, нямаме на кого другиго да го продадем", добави още Добрев.