Илияна Йотова в Плевен: Правителството работи точно така, както му беше предписано в онзи запис

Новините

13-06-2023, 20:17

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Много жалко ще бъде, ако големите приказки за сериозни реформи в тази област свършат с отстраняването на главния прокурор", заяви вицепрезидентът

"Днес в президентската институция получихме предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Така, както винаги досега, президентът ще се запознае с неговите аргументи и ще спази буквата на закона. Това заявих пред журналисти в Плевен, където под моя патронаж се отбелязва 90-годишнината от рождението на големия акад. Светлин Русев", написа вицепрезидентът Илияна Йотова на своя профил във Фейсбук.

"Няма как да не прави впечатление, че когато през 2019 г. президентът Радев отказа да подпише указа за назначаването на г-н Гешев, беше сам. Тогава тези, които днес говорят на най-висок глас, предпочетоха да замълчат", допълва Йотова.

"Много жалко ще бъде, ако големите приказки за сериозни реформи в тази област свършат с отстраняването на главния прокурор. Като че ли има надпреварване кой ще предложи по-гръмки промени. Да не стане така, че се правят промени заради определени личности, а не заради самото съдържание!?", отбелязва вицепрезидентът в публикацията си.

"Мнозина днес очакваха големи новини от изслушването на Иван Гешев в Европарламента. Аз очаквах да бъде саботирано изслушването. Нека да припомня скандала от юли миналата година, когато прокуратурата изпрати в Европарламента писмо от българската прокуратура, в което се казваше, че след петорна експертиза снимките на кюлчета и вили са фалшиви... По-интересен е въпросът защо холандската председателка на комисията съкрати драстично времето за изслушване", коментира Илияна Йотова.

На въпрос за отношението на новото правителство към областните управители и техните оставки тя припомня, че на втория си ден правителството на четворната коалиция с премиер Кирил Петков за 10 минути е уволнило всички областни управители, без дори да се запознае с проблемите на областите, без да изчака да предадат дейността си.

"Поздравявам областните управители, че не позволиха отново да бъдат унижени. Те са достойни хора и приказките за саботаж не правят чест на тези, които ги тиражират. И за сведение на Кирил Петков - областите в България са 28, а не 30", посочва Йотова.

"Наясно сме, че списъците за смяна са готови. Към момента виждаме, че правителството работи точно така, както му беше предписано в онзи запис!", подчертава вицепрезидентът.