Председателят на Районен съд - Плевен взе участие в урок по литература и право в ПГРТО

Мисия

12-06-2023, 07:00

Снимка:

ВСС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Председателят на Районен съд - Плевен взе участие в урок по литература и право в ПГРТО

Председателят на Районен съд – град Плевен – съдия Вера Найденова беше гост на Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – град Плевен по покана на ръководството на училището във връзка с изнасяне на интердисциплинарен иновативен урок по литература и право на тема: „Грешна беше тая жена, но беше хубава – литературата и правото в двубой за Албена“.

По идея на учениците от 11-ти клас, обучаващи се в специалност „Съдебна администрация“, с тяхно участие, а и с участието на съдия Вера Найденова и служители от ОЗ „Охрана“-град Плевен, бе разигран симулативен наказателен процес по разказа на Йордан Йовков – „Албена“. Процесът беше подготвен предварително, като за целта бе изготвен обвинителен акт, протокол от проведеното съдебно заседание, както и осъдителна присъда.

Урокът започна по един иновативен начин, с представяне на кратък филм по разказа „Албена“. Учениците сами бяха екранизирали събитията, отразени в разказа, като самите те влязоха в ролите на главните действащи лица и показаха своя прочит на творбата на Йордан Йовков.

Най-интересната част от урока беше разиграният наказателен процес,  като за целта класната стая се превърна в своеобразна съдебна зала. Учениците влязоха в ролите на прокурор, защитник, подсъдими, съдебни заседатели, съдебен секретар и член-съдия, като председател на състава бе съдия Вера Найденова. Подсъдимите бяха въведени в залата с белезници от служителите на ОЗ „Охрана“-Плевен и в последствие изведени, отново с белезници, след прочитане на осъдителната присъда.

След края на процеса присъстващите, като публика ученици, попълниха анкета, с която бяха проверени „обществените нагласи“ по отношение на виновността на Албена.