Курс за използване на безпилотни въздухоплавателни средства се проведе във ВВВУ "Георги Бенковски"

Мисия

17-05-2023, 07:05

Снимка:

ВВВУ "Георги Бенковски"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В началото на месец май се проведе курс за „Обучение на дистанционно управляващи пилоти на безпилотни въздухоплавателни средства (БВС)“ със студенти от ВВВУ "Георги Бенковски".

Курсът е с теоретико-практическа насоченост и има за цел да се подготвят дистанционно управляващи пилоти за ефективно използване на безпилотни въздухоплавателни средства.

В рамките на курса обучаемите получиха начални знания по:

- авиационна безопасност;

- ограничения на въздушно пространство;

- авиационно законодателство;

- ограничения на човешките възможности;

- експлоатационни процедури;

- познания за безпилотни летателни системи;

- неприкосновеност на личния живот и защита на лични данни;

- застраховане, сигурност;

- основни правила при експлоатацията на БВС.

Полковник Деан Николов, старши преподавател д-р Галина Якова, майор асистент инж. Димитър Нановски и младши експерт IV степен лейтенант Светослав Сашов проведоха теоретичната подготовка.

Първоначалните практически упражнения бяха придобити на симулатор, след което се проведе и летателна подготовка от Николай Лазаров с БВС, предоставени от „Органик инвест био защита“ ООД с управител Борислав Бойчинов.

След завършване на курса обучаемите студенти придобиха знания как да оперират правилно и безопасно с безпилотни въздухоплавателни средства и да ги експлоатират съгласно регламентиращите документи и при спазване мерките за безопасност.

Придобитите знания и умения могат да бъдат прилагани в процеса на експлоатация и обслужване на безпилотни въздухоплавателни средства при сертифицирана категория А1 и А3.