Експерт: Заплахите към училища може да са тест за реакцията на полицията за деня на изборите

Новините

29-03-2023, 08:10

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

По думите на Славчо Велков в конкретния случай буди тревога фактът, че заплахите се случват на територията на цялата страна

Бомбените заплахи срещу училища в страната са достатъчно тревожни, защото не са нещо ново в терористичната практика. Без съмнение, по отношение на обектите, към които са отправени заплахите, може да бъде отнесено към формите на така наречения училищен тероризъм. И то в по-безопасната част – заплаха от насилие, а не проявено насилие. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова тв експертът по сигурността Славчо Велков.  

По думите му в конкретния случай става въпрос за нещо по-организирано, тъй като заплахите са над 100.

"Говорим за заплахи, отправени по комбиниран способ – по имейл, по телефон. Може да се говори за телефонен тероризъм, а не кибертероризъм. В конкретния случай буди тревога фактът, че заплахите се случват на територията на цялата страна. Притеснителни са и твърденията, че извършителите са повече от един. Като прибавим и това, че след няколко дни предстоят и парламентарни избори, а избирателните комисии в по-голямата си част ще са съсредоточени в сгради на училища, това е изключително сериозно и не трябва да се пренебрегва”.

Според него не би могло да се изключи версията целта на заплахите да са именно изборите.

"Въпросът е дали това е тест за реакцията на органите за сигурност за самите избори. И дали не цели да пренасочи дейността на тези структури в друго направление, към друга опасност, а не към усилията за предотвратяване на купуването на гласове”, подчерта Велков.