В Кнежа подготвят празнична програма, свързана с посрещане на светите мощи на Света Параскева - Петка Българска

Животът

29-03-2023, 08:06

Снимка:

Община Кнежа

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Частица от светите мощи на светицата ще бъде донесена от негово благоговенство свещ. Михаил Станкович - Председател на храм “Свети Георги Победоносец“ гр. Брезник

Община Кнежа и Църковното настоятелство при храм “Света Троица“ гр. Кнежа, каним всички православни християни за молитвено участие в предстоящата Празнична програма, свързана с посрещане на светите мощи на Света Параскева - Петка Българска от 17:00 часа на 31.03. петък на Вечерня.

Света Петка-Параскева е живяла в XI век в град Епиват с родители българи от заможно семейство. След смъртта им светицата раздала наследството си на бедните и заживяла отшелнически живот в прослава на Бог в постоянен пост и молитва. След смъртта ѝ в Египет, тялото ѝ е открито нетленно. През 1238 год. то било пренесено в Търновград и при завладяването на нашите земи от Османската империя било преместено в град Яш-Румъния, където почива и до сега. Но където и да се намирало, при поклонението пред нетленните и останки винаги се случвали и се случват чудодейни изцеления.

Частица от светите мощи на светицата ще бъде донесена от негово благоговенство свещ. Михаил Станкович - Председател на храм “Свети Георги Победоносец“ гр. Брезник.

В съборната Света Литургия ще вземат участие: председателят на храм “Света Троица" гр. Кнежа - свещ. Серафим Камбуров, свещ. Георги Дановски – председател на храм “Свети Николай Мирликийски - Чудотворец“ гр. Борован, свещ. Михаил Станкович - председател на храм “Свети Георги Победоносец“ гр. Брезник, както и свещенници от Епархията.

В събота /01.04./ от 9:00 Празничната Света Литургия посветена на Акатистна събота, Преподобна Мария Египетска и поклонение на светите мощите на Св. Петка-Параскева Българска ще бъде оглавена от свещ. Михаил Станкович, съпроводил светите мощи в съслужение с храмовото свещенство.

Заповядайте на този духовен празник на нашата община!