Крaсен Кралев: Спортът бе разгромен от Руди Гела и неговата шайка крадци

Новините

28-03-2023, 09:40

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Правителството на "Промяната" водеше война с българския спорт", заяви бившият спортен министър

Спортът е в лошо състояние в момента. Сегашният служебен министър се опита да възстанови отношенията между ММС и спортните организации, но е много трудно. Спортът бе разгромен от Руди Гела и неговата шайка крадци. Правителството на „Промяната“ водеше война с българския спорт. Това споделя бившият спортен министър Красен Кралев в интервю за "Труд".

"Спортисти, президенти на федерации, спортни клубове бяха газени, унижавани, обиждани. Бюджетът, с който тази шайка крадци разполагаше, беше около 130 млн. лева, докато ние работехме с бюджет между 70 и 90 млн. лева. И нищо не направиха с тези пари. Нито увеличиха парите на клубовете, нито на федерациите, нито дадоха пари за световни и европейски първенства, нито стартираха някой инфраструктурен проект. Източиха НСБ с договори за ненужен софтуер и адвокатски услуги, тотото - с 2 млн. лева за реклама в метрото. Раздаваха проекти на продавачки в магазини и толкова", припомня Кралев.

По думите му Весела Лечева е стабилизирала и нормализирала малко отношението към федерациите и клубовете, но положението в тотото остава тежко. "Бюджетът на ММС е 140 млн. лева, но пак няма увеличение за клубовете. Само ние от ГЕРБ/СДС имаме ясна визия за развитието на спорта", категоричен е Кралев.

"Необходимо е рязко увеличение на парите за спортните клубове до 200 %. Ще доусъвършенстваме системата за разпределение на средствата за финансиране на федерациите. Необходимо е увеличение на финансирането на федерациите, като се обърне специално внимание и на успешните неолимпийски спортове и на такива със специфика в спортния календар, като тенис и ски например. Наложително е създаването на специална програма за развитие на колективните спортове, където сме ужасно изостанали. Необходима е реформа в държавните спортни училища за по-добър подбор на млади таланти, качествено образование и по-нататъшна реализация. В спешен порядък трябва да продължи развитието на спортната инфраструктура, процес който бе спрян от правителството на Промяната", отбелязва Красен Кралев.

По думите м бюджетът за спорт трябва да бъде изчисляван на база БВП, като справедливата и разумна величина е 0,2 % , което прави около 300 млн. лева, с които да се изгражда нова спортна инфраструктура, да се подпомогнат спортните клубове, които страдат от хронично недофинансиране и да се обезпечи подготовката на топ атлетите ни. "Отделно са необходими около 100 млн. лева към бюджета на МОН, за изграждане на спортна инфраструктура в училищата. Физкултурни салони, там където е необходимо, и средно по две спортни  игрища във всяко училище", допълва той.

"Програмата за физкултурните салони не се случи заради престъпното бездействие на Кузманов и Радостин Василев. През 2020 г. проведохме обществени поръчки, абсолютно редовни, с които бяха избрани изпълнители за строителството на близо 25 салона в цялата страна, един от които е и този в училище „Найден Геров“ във Варна. За да стартира строителството на салоните, трябваше да се проведе поръчка за строителен надзор, която ние не успяхме да проведем, заради края на мандата ни, но подготовката беше извършена преди това от служителите в министерството. При влизането на екипа на служебния министър Андрей Кузманов всичко това беше спряно. Без абсолютно никакви обяснения – шест месеца тази поръчка не беше проведена. Накрая забележете – проведоха я, беше избран изпълнител, беше сключен договор с изпълнителя за изпълнение на строителния надзор, но не беше извършено плащане по този договор, което не поражда правни последици за изпълнение. Междувременно срокът за изпълнение на проектите, който министерството беше разписало с изпълнителите, изтече. За забавянето е виновно Министерството на младежта и спорта", заявява бившият спортен министър.

"Това с физкултурните салони е емблематичен пример за тяхното престъпно бездействие. Как може ти да проведеш поръчка и да не платиш за това? Ти забавяш изпълнението на тези проекти и след това казваш – видите ли „ГЕРБ били превели парите напред и затова ги нямало“. Не, парите са тук, строителите искат да работят. Причината да не се случат физкултурните салони и до момента или да се случат като този в 7 СУ „Найден Геров“ във Варна, който е абсолютно завършен, но не може да бъде въведен в експлоатация, е само една единствена –  престъпното поведение на служебния министър Андрей Кузманов и след това на неговия наследник Радостин Василев", добавя Красен Кралев.