Георги Георгиев: Радостин Василев поиска от Кирил Петков пари за отцепването от ИТН

Новините

17-03-2023, 14:11

Снимка:

кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Бившият депутат разкри какво се е случило по време на срещата на отцепниците от ИТН с Кирил Петков в апартамента на Радостин Василев

Радостин Василев e поискал от Кирил Петков пари за отцепването от партията на Слави Трифонов - по половин милион евро на човек. Скандалното разкритие направи друг от отцепниците от "Има такъв народ" Георги Георгиев - бивш народен представител от ИТН в 45, 46-я и 47-я парламент и от “Продължаваме промяната” в 48-я парламент.

"В петък вечерта на 10 юни 2022 година се събрахме в дома на Виктория Василева - беше още един колега и съпругът й, другите бяха минали по-рано. Стана ясно, че имаме осигурени 12 човека от парламентарната група на “Има такъв народ”. Сделката между Кирил Петков, Радостин Василев и Виктория Василева, които са се виждали предварително, е била да се направи нова парламентарна група и да се запазят четирите министерски поста, които тогава бяха на ИТН - на енергетиката, на регионалното развитие, на спорта и на външните работи, но Кирил Петков е държал сам да определи кой ще оглави МВнР", разказа Георгиев пред журналистката Соня Колтуклиева и агенция "Пик".

"На другия ден получих съобщение от Радостин Василев, че трябва да се съберем в дома му. Вечерта, когато отидох, бяхме няколко човека - аз, Николай Радулов, Иво Атанасов, Светлин Стоянов, Деян Петков, Венцислав Петков и Христинка Иванова. Ние стояхме на една маса, а особеното беше, че Виктория Василева стоеше малко по-дистанцирано от нас. По време на разговора тогава Радостин Василев постави темата да бъдат искани пари за отцепването. Другото, което предложи, е, когато му се обади Кирил Петков, че е долу пред входа, той да го накара да чака, за да му покаже, че ние сме важни. Така и се случи. Обади му се Кирил Петков, че е пристигнал на адреса. Радостин Василев му каза: “Чакай, чакай, задръж!” и накара действащият министър-председател да виси по тъмните входове на кооперацията или в колата на НСО, не знам къде е стоял. Но седеше и ни чакаше, за да си изиграе Радостин спектакъла през това време", сподели Георгиев.

"Дойде Кирил Петков. Точно преди да дойде, Виктория Василева се затича и се скри в една от стаите на апартамента на Радостин Василев, така че реално те не се засякоха. Разговорът продължи около 2 часа и половина. Отново Радостин Василев подхвана темата да бъдат искани пари за отцепването. Той каза, че ние сме две групи - едната - тези, които сме в дома му, а твърдението за другата беше, че е имала среща с Асен Василев. Част от изказа на Радостин Василев беше, че другите са получили пари. Кирил Петков в първия момент се уплаши, че така откровено се говори за пари. После каза, че не знаел за такова нещо. Тръгна да звъни на някого, каза, че е на Асен Василев, но така или иначе не се свърза с никой", заяви Георги Георгиев.

"Говореше се за определени суми преди да дойде Кирил Петков. Много сериозни суми. Нека да кажем приблизително 500 000 евро. Аз съм сам и не знам другите какво ще кажат. Потвърждавам, че се говореше за 500 000 евро. Като видях какво става, реших, че да се преместиш от една парламентарна група в друга парламентарна група за пари - това може да се квалифицира дори като държавна измяна! За да съм чист пред себе си и пред другите, аз единствен се подложих на детектор на лъжата", припомни отцепникът от ИТН.

"Това, което е важно да се каже, е, че Кирил Петков разказа после два пъти, че при него е отишла една жена, дъщерята на много известен човек, която е казала: срещу 5 милиона евро може да осигури 6 депутата от “Има такъв народ”. Нито потвърждавам, нито отричам, че е дъщерята на покойни генерал Любен Гоцев. Редно е Кирил Петков да си го признае", каза Георги Георгиев.

"Кирил Петков обеща, че всички, които сме там, ставаме част от “отбора на Промяната” и ще имаме избираеми места в листите. На последвалите избори само двама човека имаха гарантирани водачески места за влизане в парламента - Радостин Василев и Иво Атанасов", отбеляза бившият депутат.

"Не твърдя, че някой е взел пари. Държавните органи трябва да проверяват това… Говореше се, че за втората група е имало плащане", каза още Георгиев.

"Никой не искаше да комуникира с Радостин Василев, защото се страхуваше да не бъде записан, нямахме му никакво доверие. На сбирка на парламентарната група в 47-я парламент Тошко Йорданов ни каза как е била записана Татяна Дончева, всичко е било подготвено предварително - да отиде в офиса на Радостин Василев и да я запишат. Затова се пазехме от него. После стана ясно, че е записвал разговори и срещи с Илиана Раева, със строители, с други хора…", разкри бившият народен представител.

"Ключовият въпрос е какви са зависимостите на Кирил Петков от Радостин Василев. В чат групата на ИТН в 47-ото НС ни написа, че 5,6 министри няма да издържат тест за наркотици. Може да предположим, че Радостин Василев може да е филмирал как 5-6 министри използват наркотици в министерски съвет", смята Георгиев.

"Изведнъж Радостин Василев ни беше определен от Кирил Петков като лидер на групата, след което Виктория Василева се отказа. Очевидно има някаква зависимост. Не зная дали не са имали по-сериозни разговори помежду си за пари, дали не са обещавани пари, дали не са взимани пари", подчерта той.

"Радостин Василев твърдеше пред нас, че на 13 юни, в 12:30 часа, е уведомил президента Румен Радев за отцепването от “Има такъв народ”", разкри още Георги Георгиев.

"На 13 юни, на пресконференцията в 17:00 часа, трябваше да дойдат още 5 човека от ИТН, но те отказаха да се присъединят заради Радостин Василев, тъй като бяха в лоши отношения с него. А и цялото събитие беше превърнато в пиар акция на Радостин Василев, а не в акция за спасяване на правителството на Кирил Петков", твърди Георги Георгиев

Според него Радостин Василев, който е водач на листата на коалицията ПП/ДБ в Плевен за предстоящия вот, е вярвал, че ще осигури 10 депутати, за да оцелее правителството - целта му е била, след като Бойко Рашков стане председател на КПКОНПИ, той да поиска от Кирил Петков да го направи министър на вътрешните работи.

Ето какво мисли Георги Георгиев за предсрочния вот на 2 април:

“Не смятам, че “Продължаваме промяната” участват в изборите, за да се върнат в изпълнителната власт. Не искат да са във властта, те искат да са в парламента. Бившият енергиен министър Александър Николов, на когото беше повдигнато обвинение, съгласуваше всичко с Кирил Петков и Асен Василев. Те искат да са в парламента, за да са с имунитет и да имитират опозиция.”