Тялото на Цветомир Гетов вече е в България, погребват го в родния Плевен

Животът

13-03-2023, 14:56

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Плевенчанинът бе доброволец в Донецк

Тялото на плевенчанина Цветомир Гетов, който посвети последните години от живота си като доброволец в Донецк, вече е у нас. Това съобщи Мирослава Димитрова от организацията ОПЛОТ /Опълченци, патриоти, любещи отечеството и традициите/ - България.

Ето какво написа тя на профила си във Фейсбук:

"Скъпи приятели, благодарение на помощта от всички вас, след седем години Цветомир отново е на родна земя. Това беше и последното му желание - да се завърне в България и да поведе битката за смяна на системата!

Погребението на Цветомир ще се състои на 18.03., в събота, в родния му град Плевен. Опелото в храм “Св. Параскева” започва в 13:00ч. След поклонението, траурното шествие ще се отправи към Плевенското горно гробище, където тялото му ще бъде положено в семейния гроб.

От мое име, от името на децата на Цветомир, от името на Оплот България Ви благодаря за огромната съпричастност ! Без Вас, нямаше да се справим в този труден момент. Нека не забравяме идеите, за които отдаде живота си Цветомир и продължим делото, което той не успя да завърши, но което беше смисълът на живота му. Той обичаше България и беше безкрайно признателен на Русия! И както казваше на всички руснаци, без значение приятели или официални лица : “… няма да се оправим нито вие, нито ние докато не признаем, че ние с вас сме едно цяло!”

Нека душата ти почива в мир! Липсваш…"

Цветомир Гетов издъхна от раните си, получени при атаката на завод "Азовстал", сподели негов близък в социалната мрежа. Той бе доброволец в Донецк. Още през 2016-та засне филм за проблемите на руснаци и българи в района, озаглавен "Донбаска пролет".

Гетов е от Плевен, имал е собствен строителен бизнес. Преди няколко години заминава за размирния регион и е включен в отряда за специални операции и бързо реагиране.

Според негови близки е искал войната по-скоро да свърши. Той не желаел лошото на Украйна и нейният народ. Цветомир мечтаел Донецк и Луганск да придобият статут на правови държави, но знаел, че това няма как да стане без помощта на Русия. Искал, когато войната свърши, да се прибере в Плевен и да седне на чаша вино и кървавица, като всеки нормален човек.