Венцислав Катинов: Полагат се всички усилия за намаляване на жертвите при пътни инциденти

Новините

30-11-2022, 16:05

Снимка:

МВР

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Заместник-министърът на вътрешните работи участва в кръгла маса на тема „Пътна безопасност. Ефективни механизми за регулиране на процеса“

През последните месеци сме свидетели на сериозните усилия, които всички институции полагат, за да се намалят загубата на човешки живот при пътнотранспортни инциденти и трайното увреждане на няколко хиляди пострадали в катастрофи. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов по време на кръгла маса под надслов „Пътна безопасност. Ефективни механизми за регулиране на процеса“. Форумът се проведе в дните 28-30 ноември и бе организиран от фондация „Ханс Зайдел“ и Асоциацията на полицейските началници.

Заместник-министър Катинов заяви, че полицейските служители продължават да изпълняват задълженията си с професионализъм. От началото на годината са съставени повече от 85 хиляди фиша и електронни фишове и над 15 хиляди акта за установяване на административни нарушения.

Проблемът със смъртността и травматизма вследствие на пътнотранспортни произшествия е глобален и страната ни не прави изключение, каза заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев. През последните няколко години на европейския континент България е след Румъния по брой загинали на 1 милион жители, съобщи той и допълни, че усилията на институциите за намаляването по този показател продължават. Ето защо в момента действията са насочени към обединяване на всички държавни органи, местна власт, неправителствени и бизнес организации, граждани и, не на последно място – медии, за постигане на целта за намаляване на загубите от пътнотранспортни произшествия – човешки, емоционални, материални.

На кръглата маса присъстваха също Маркус Фербер, председател на фондация „Ханс Зайдел“, Антоанета Байчева, ръководител на фондацията за България, Любомир Йосифов, председател на УС на Асоциацията на полицейските началници, комисар Димитър Мичев, началник на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, Мария Лазарова, заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.