Жителите на плевенското село Тотлебен ще затворят с жива верига участък от главния път София – Русе

Животът

15-11-2022, 13:22

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Кметът на община Пордим Детелин Василев съобщи за още проблемни участъци от републиканската пътна мрежа

Жителите на село Тотлебен, община Пордим, ще затворят с жива верига главния път София – Русе при отбивката за населеното място. Протестът се подготвя за 23 ноември от 10:00 часа. Това съобщи днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен кметът на населеното място Емил Гашев. 

Причината за готвената блокада е искането на хората да се направи уширение от главния път към подхода за селото. По думите на Гашев там особено критичен е левият завой в посока от Плевен към Русе, защото се създава сериозна опасност за инциденти, които са се случвали през годините. 

Кореспонденцията по този въпрос между местната власт в Пордим и институциите, които имат отношение към проблема, като Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ), е от 2018 година. Тогава през февруари кметът на Тотлебен изпраща писмо до АПИ, за да информира за опасния пътен участък с молба да бъдат предприети конкретни действия. Оттогава следват още писма и отговори от институции, но резултат и предприети действия през годините до момента няма, добави Гашев.

Преди дни от пресцентъра на АПИ информираха, че в момента Областното пътно управление в Плевен провежда първата стъпка преди предприемането на строителните работи - обществена поръчка за изработване на технически проект за кръстовището при село Тотлебен. В отговор на тази информация Емил Гашев заяви, че такъв проект има изготвен още през юни 2021 г., съгласуван е с Областната дирекция на МВР в Плевен и е изпратен за одобрение в АПИ.

Емил Гашев е категоричен, че ако не се предприемат конкретни действия от пролетта на следващата година за обособяване на уширение, жителите на селото са готови да затварят за по два часа всяка седмица главния път София – Русе, предаде БТА.

Кметът на община Пордим Детелин Василев съобщи за още проблемни участъци от републиканската пътна мрежа. Той посочи, че пътищата Пордим – Вълчитрън и Пордим – Одърне – Каменец са в тежко състояние, въпреки че по тях всекидневно пътуват училищни автобуси, както и много хора, за да стигнат до работните си места. Сигнали и писма с искания от местната администрация да се предприемат незабавни мерки и пътищата да бъдат ремонтирани са пращани нееднократно до МРРБ и АПИ, но без резултат. "Не трябва проблемите да се решават на парче, трябват глобални решения за години напред", коментира Василев.