Открит урок, посветен на народните будители, се проведе в СУ "Иван Вазов"

Животът

30-10-2022, 09:40

Снимка:

СУ "Иван Вазов"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Малки и по-големи ученици отдадоха заслужена почит на всички онези велики българи – книжовници, учители, революционери, които през вековете са пробуждали и поддържали жив българския дух

Дни преди 1 ноември, на 27 и 28 октомври в Средно училище "Иван Вазов" – град Плевен, учениците от 1 „А“, 1 „Б“ и 1 „Г“ класове гостуваха и участваха в открит урок, подготвен от 3 „В“ клас и посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение и всички тези, които са съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

Бяха представени три различни интерактивни урока, изготвени с програмата на mozaBook, които включваха интересна информация за едни от най-великите български духовници, съобщават от училището.

Учениците научиха, че на този ден за първи път празникът се отбелязва в Пловдив през 1909 г. Целта на този ден е да се прослави делото на свети Иван Рилски, светите братя Кирил и Методий, Йоан Екзарх, Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане – Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.

Всички ученици отговаряха на въпроси, свързани с живота и делото на народните будители. Гледаха кратки филмчета на Петко Славейков – „Малък Пенчо“ и „Голям Пенчо“. Решаваха интерактивни упражнения и кръстословици. Разпознаваха видни български духовници и показаха колко много са научили.

Специално за празника третокласниците представиха проектите си, които бяха изработили с много старание и интересна информация. Изпяха песента "Пътнико свиден, пътнико млад", с която поздравиха първокласниците.

Най-малките ученици имаха за задача да очертаят, оцветят и разпознаят лика на български будител, с което се справиха отлично. След това рецитираха патриотични стихотворения. За отличното си представяне получиха стикери с българското знаме.

Най-интересното упражнение беше електронна игра, на която учениците трябваше да се състезават с коли и за да стигнат първи до финала отговаряха на въпроси, свързани с празника.

В тези различни и интересни уроци, малки и по-големи ученици заедно отбелязаха Деня на народните будители и отдадоха заслужена почит на всички онези велики българи – книжовници, учители, революционери, които през вековете са пробуждали и поддържали жив българския дух.