Откриват модерен STEM център по природни науки, изследвания и иновации в СУ "Иван Вазов"

Мисия

28-10-2022, 13:17

Снимка:

СУ "Иван Вазов"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Избрахме името на центъра, впечатлени от достиженията на световнопризнатия физик проф. Минко Балкански", споделиха от училището

В Средно училище "Иван Вазов" – град Плевен предстои откриване на модерен STEM център по природни науки, изследвания и иновации "Професор Минко Балкански". След почти двугодишна екипна работа, преминала под знака на старанието и трепетното очакване, съвсем скоро нашите ученици ще прекарват още по-интригуващи занятия в четирите лаборатории на центъра, информират от школото.

"Избрахме името на центъра, впечатлени от достиженията на световнопризнатия физик проф. Минко Балкански. За нас е чест центърът да бъде свързван  с личността на такъв благодетел и радетел на науката и просперитета на българското образование", допълват от СУ "Иван Вазов".

Лабораториите се намират на третия и на четвъртия етаж. Кабинетите по физика и астрономия и по математика и роботика са разположени в съседство на третия етаж, а над тях са тези по биология и по химия.

Работата по обзавеждането и дизайна на STEM център и по стенописите около лабораториитее вследствие на проучвания и усилен труд. Такава заявка дава още първият стенопис, намиращ се на третия етаж. Клоните на прецизно изрисуваното дърво разкриват връзката между четирите лаборатории, като съществена роля имат и цветовете. Червеният цвят е деликатно вплетен във всеки кът от кабинета по физика, оранжевият – в този по математика, а зеленият и синият съответно са основни в кабинетите по биология и по химия.

"Центърът е модерен и високотехнологичен. Ще останете впечатлени от новаторството, което лъха на всяка крачка по пътя към кабинетите,още преди да открехнете вратата на някой от тях. За цветовата символика издава двуцветната настилка по коридорите, а знаците на науката са вплетени по стълбите и по етажите. Ще се натъкнете на математически и физични формули, на биологични равнища, химични взаимодействия и пространствени структури. Важно допълнение е и Менделеевата таблица, която заема цялата стена между двата етажа", споделят от плевенското училище.

И четирите лаборатории са оборудвани с интерактивни дъски и черни стъклени дъски, на които се пише с бял маркер. Всеки кабинет разполага с интересни уреди и помощни материали за учениците, които ще направят работата им още по-приятна и интересна. В кабинета по математика всяко ученическо работно място е оборудвано с лаптоп, а оранжевите витрини, изпълнени с най-различни математически тела, са деликатно осветени. Лабораториите на четвъртия етаж разполагат с нестандартни маси, които допълват идеално обстановката. В зависимост от насочеността на учебните занятия те могат да се използват както поотделно, така и да се обединяват.На разположение са и шкафове, оборудвани с всичко необходимо, и мивки.

"Горди и щастливи сме, че след толкова старания и усилия нашите ученици ще имат възможност да се потапят ежедневно в необятните дълбини на науката с още по-голям ентусиазъм, обучавайки се в новия STEM център по природни науки, изследвания и иновации "Професор Минко Балкански". Доказали сме, че Средно училище "Иван Вазов" – град Плевен не е просто училище, а храм на знанието. Ние винаги си поставяме високи цели и успешно ги реализираме в името на нашите ученици. Иновативното образование е наша мисия и центърът по природни науки, изследвания и иновации "Професор Минко Балкански" затвърждава това", казват още от най-голямото училище в област Плевен.