Ученици от ДФСГ "Интелект" разговаряха с кмета Георг Спартански за местното самоуправление

Мисия

26-10-2022, 17:35

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ученици от 9, 10 и 12 клас на Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект”, участници в проекта "Бъди активен – от теб зависи промяната", се срещнаха днес с кмета на Община Плевен Георг Спартански. Проектът е разработен от Сдружение "Рицари без броня" по Програма „Еразъм +”. Целта на проекта е насърчаване на демократичното младежко участие в прилагането на политики на местно ниво чрез повишаване степента на информираност, ориентация и мотивация за включване. Срещата с кмета на Плевен е част от дейност "Активно гражданство" с фокус „Местно самоуправление”. Георг Спартански запозна учениците с основните функции и механизми на местната власт, с правомощията и задълженията на кмета като представител на институцията, която е най-близо до гражданите.

Темите за разговор относно местното самоуправление са безкрайни, опитах се за кратко време да Ви кажа най-важното, защото местното самоуправление е динамична система. Проблемите на общините се увеличават, когато има много кризи и когато няма централна власт, която да ги канализира и ефективно да минимализира негативите и да търси решения напред, това рефлектира върху общините. А в общините са гражданите, това е основата на държавата., посочи Георг Спартански.

Не бива да сме пасивни или да не усещаме пулса на времето. Въпросът е да се опитваме да правим малки, обикновени неща - тук в нашия град, за да подобрим средата, в която живеем. Човек трябва да е активен. Бъдете и Вие, призова учениците кметът на Община Плевен в края на срещата.