Пилотен курс за обучение на преподаватели по усвояване на самолет F-16 във ВВВУ "Георги Бенковски"

Животът

06-10-2022, 06:50

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Единадесет преподаватели от факултет "Авиационен" на ВВВУ "Георги Бенковски" участваха в пилотен курс за инструктори, които да провеждат обучението по усвояване на самолет F-16.

Старши инструкторите по обслужване и поддръжка от „Lockheed Martin Aeronautics“ Тимоти Уейланд и Марвин Фадън предаваха опита си на българските си колеги за по-пълноценното усвояване на информацията за конструкцията на самолета и двигателя и авионикатата на новия боен самолет.

Обучението премина през три модула. В първия – инструкторите преподават. Във втория- основен обучаем преподава под вещото ръководство и оценка на инструктора, в третия – обучаемият преподавател самостоятелно провежда занятие.

Инструкторите са удовлетворени от показаните знания и умения на българските преподаватели. Всички те ще получат сертификат, който им дава право да бъдат обучители.

В началото на 2023 г. започва основният осеммесечен курс по всички авиационни специалности.

На заключителната среща присъства заместник-началникът на ВВВУ полковник Андриян Колев. Американските инструктори получиха символични подаръци от своите български колеги.

Тимоти Уейланд и Марвин Фадън се запознаха по време на престоя си с историята на ВВВУ, както и на град Плевен. Присъстваха на полагането на клетва от 76-я випуск на училището. Посетиха и 12 Авиационна база.