Пациент от Плевен и неговият дерматолог станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис (Видео)

Животът

22-08-2022, 08:56

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Годишно в региона се регистрират близо 1400 прегледа на пациенти с тази диагноза

Дерматологът от Плевен д-р Калинка Недушева и нейният пациент Пламен Янчев станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис. Видеоисториите са част от проекта „Псориазисът не е само кожа“ на Института за здравно образование. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Пациентите разказват за страданията, които са преживели, за надеждите, които са имали, за подкрепата на своите половинки и за пътя, който са изминали до срещата с правилния лекар. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.

„Бях жив труп. Не можех да ставам, не можех да се движа, бях отслабнал с 30 килограма. Изпитвах страшни болки, защото ми се отключи псориатичен артрит. Който мисли, че псориазисът е безобидна кожна болест, много греши. Познавам хора, които си отидоха от нея“, споделя Пламен Янчев. Той е бивш военен. С диагнозата се сблъсква преди 20 години и в началото успява да я контролира с познатите средства – мехлеми, фотолечение, Но те спират да помагат. И Пламен търси помощ – от специалист на специалист, от град на град. Продължава да слабее, често влиза в болница, не може дори да стане от леглото, камо ли да работи или да се грижи за близките си. Спасението намира при д-р Недушева.

„Все още ярко си спомням как съм го съблякла за прегледа, седнал е на кушетката и потреперва от втрисанията, един такъв изпит, със страдалчески израз, много слаб, цялата му кожа червена, обилно се лющи, цялото му същество излъчваше страдание. Аз си казах – ама аз съм обикновен амбулаторен дерматолог, не разполагам с арсенала на болничното лечение, точно аз ли ще му помогна? Но ти нямаш избор, защото благоденствието на пациента е на първо място“, разказва д-р Недушева. Тя решава да го включи на биологична терапия, като единствена към онзи момент нова възможност. Първоначално е скептична, но резултатите надхвърлят очакванията й – Пламен започва бързо да се оправя. Кожата му се изчиства, болките изчезват, започва да се храни.

„Тя ме спаси, буквално. Ако бях закъснял още малко, вероятно нямаше да оцелея. Бях нов човек, започнах да се възстановявам, тръгнах и на работа“, разказва Пламен.

„Болните с псориазис истински страдат. Заради кожните белези трудно създават контакти, притесняват се, че ще останат самотни, няма да успеят да създадат семейства. Биологичната терапия е наистина революционна и голямо облекчение и за нас, и за пациентите. До този момент терапиите се свеждаха до повлияване на симптомите, разполагахме предимно с локални средства, а мазането сутрин, вечер, е много изтощително“, посочва д-р Недушева.

Биологичната терапия се заплаща изцяло от Здравната каса, като преди това пациентите минават специална комисия, за да бъдат одобрени за нея.