Дядо Иванчо от Ленково отпразнува 100-годишния си юбилей сред деца, внуци и правнуци

Животът

25-07-2022, 13:44

Снимка:

Община Гулянци

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Дядо Иванчо е ветеран от войната и е носител на десетки ордени и отличия

На 24 юли Иванчо Фердинандов Мицев от с. Ленково навърши 100 години, съобщават от пресцентъра на Ожщина Гулянци. В горещия юлски ден юбилярът събра любими хора и приятели в салона на читалището, за да отбележат заедно събитието. Гости на празника бяха кметът на общината Лъчезар Яков, председателят на Областния съвет на Съюза на ветераните – о.з. подполковник Йончо Вутов, председателят на дружество „Военноинвалид“ – Илиян Христов, майор Недко Неделчев от Военно окръжие – Плевен.

Дядо Иванчо е ветеран от войната и е носител на десетки ордени и отличия. По повод юбилея си също беше награден с пластика, сувенири и поздравителни адреси от областния управител, от Военно окръжие и структурите на ветераните и военноинвалидите.

Кметът на общината връчи почетен плакет, поздравителен адрес и парична сума.

"На фона на историята един век е като миг, но на фона на човешкия живот е дълъг, труден и сложен път. Респект за това, че вървите по него с чест, достойнство и сърцатост. Поздравления за делата, които сте оставили след себе си, за добрините сторени за родината, родния край и хората около Вас!", заяви Лъчезар Яков и пожела много здраве и спокойни идни години сред обич, уважение, грижа и внимание.

Кметът на Ленково Свилен Тодоров също поднесе поздрав и подари картина от местен автор.

Иванчо Фердинандов е роден и израсъл в Ленково. Семейството му много държало на образованието и в онези години го е изучило успешно. После идва войната и той е изпратен на фронта. Спомня си как неведнъж се е разминал със смъртта. Често разказва една случка – по време на военните действия минавал с камиона си по мост, който е взривен секунди след това и се срутва зад гърба му.

Иванчо Фердинандов оцелява като по чудо и се прибира от фронта жив и здрав, въпреки перипетиите. Работи като бригадир и е първият механик на трактор в Ленково. Много обича машините и да ги ремонтира му е не само образование и професия, но и страст. Иванчо Фердинандов създава семейство с Велика Крумова. Имат двама сина – Крум и Дане, трима внука – Венцислав, Ивайло и Иван и правнуци – Боян, Диана, Моника и Росица. Сред това богатство минават старините на дядо Иванчо. При него през последните години живее малкият му син Дане със съпругата си. Той ни разказа, че до скоро столетникът бил бодър и енергичен, излизал на разходка из градината, на раздумка с комшиите. Сега здравето му е разклатено и паметта не така свежа, но все още се държи.

"Целият ни живот е минал в сговор и разбирателство", казва Дане Фердинандов и допълва: "Нашите родители ни бяха опора и ни изучиха, сега децата ни се реализират успешно, радваме се и на внуците."

Дали хармонията в отношенията или любимото домашно прясно мляко е рецептата на дядо Иванчо за дълъг живот? Това ще попитаме столетника на следващия му рожден ден.