Пилотът на приземения самолет: Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за паника

Новините

14-07-2022, 10:03

Снимка:

Nova News, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Нямам представа защо бях прихванат, навярно досадна грешка", коментира Валери Илиев

Нямам представа защо бях прихванат, навярно досадна грешка. Това коментира за "Твоят ден" по NOVA NEWS Валери Илиев, пилотът на самолета, прихванат и приземен от ВВС в сряда.

"Поради отказ на радиостанцията на самолета, на който обучавам курсисти, се наложи да се кача и да изпълня един тестов полет. Не съм го изпълнявал край Свищов, а на 20 км от летището в Бохот, след което, прибирайки се бях прихванат от самолет МиГ-29. Той изпълни акуратно и точно маневрите за прихват", обясни пилотът, но определи случилото се за "досадна грешка". Илиев подчерта, че недоумява защо е бил прихванат.

"Не съм нарушител, не знам защо съм прихванат като такъв. Информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G - сегмент от въздушното пространство от земята до определена височина, в която всеки един собственик на летателно средство може да изпълнява полети, без да дава заявки и да се обажда на когото и да било. Аз винаги се обаждам, защото сме съседи с военното училище в Долна Митрополия, с цел безопасност на полетите винаги имаме контрол кой работи и кой не. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за създаване на такава паника. Не мога да си го обясня", категоричен бе Илиев.

Той допълни, че след прихващането са се изсипали представители на всички възможни служби.

"Бях отведен в полицията и бях задържан вчера от 16 ч. до преди половин час. Снеха ми показания. На всяка цена ще предявя искания. Това нарушава свободата ми и петни името ми, петни се името на училището. Няма да съдя никой, просто ще се опитам да стигна до истината. Вдигна се пушилка за няма нищо", заяви той.