Плевен посреща пламтящия факел на Пробега на мира, носи го златната Мадлен Радуканова

Спорт

04-07-2022, 12:20

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Пробегът на мира е световна щафета с горящ факел, който се предава от ръка на ръка, от човек на човек, от държава на държава

В края на май тази година отборът на "Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run"  (Пробег на мира) пое по поречието на Дунава, който свързва 10 държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна – и се влива в Черно море. България е част от маршрута на Пробега на мира, който в периода 2 - 11 юли ще посети над 35 населени места в страната.

Пламтящият факел бе приет на границата ни в Брегово от златното момиче Мадлен Радуканова. Тя го пое от бегачите от Сърбия и се присъедини към международния отбор на Пробега на мира. Участието на олимпийската медалистка в подкрепа на мира и хармонията е част от благотворителната инициатива „Година на благодарността с Мадлен Радуканова“, чийто партньор е асоциация „Докосни дъгата“.

Златното ни момиче ще се присъедини в още една от отсечките, а именно в град Плевен, където асоциация "Докосни дъгата" е организатор на посрещането на факела и отбора бегачи. Участниците ще пристигнат в града на Панорамата около 17,00 часа на 5 юли /от входа откъм град Долна Митрополия/, след което се отправят към СУ "Иван Вазов". Там, около 17,30 часа, факлоносците ще бъдат тържествено посрещнати и ще предоставят на плевенското училище паметен знак "Цвете на мира", който се очаква да бъде монтиран на специално определено за целта място в двора на учебното заведение. По този начин СУ "Иван Вазов" – Плевен ще се превърне в първото училище в страната, което ще бъде носител на плакета.

На 6 юли световният Пробег на мира ще премине от входа на Панорама "Плевенска епопея 1877 г." до изхода на град Плевен в посока гр. Никопол.

През годините факелът на мира спира в много населени места, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържествено посрещане на факела на мира и международния отбор.

Ето го и графика на посещения в България:

3 юли – Видин – Дунавци – Белоградчик

4 юли – Белоградчик – Дреновец – Лом – Ковачица – Козлодуй

5 юли – Козлодуй – Мизия – Оряхово (Бяла Слатина) – Кнежа – Долни Дъбник – Долна Митрополия – Плевен

6 юли – Плевен – Никопол – Белене – Ореш – Свищов

7 юли –  Свищов – Левски – Летница – Крушунските водопади – Павликени – Велико Търново

8 юли Велико Търново – Лясковец – Горна Оряховица – Полски Тръмбеш – Бяла – Русе

9 юли – Русе – Тутракан – Зафирово – ез. Сребърна – Айдемир – Силистра

10 юли – почивен

11 юли – Силистра – Калипетрово – Кълъраш (Румъния)

Организаторите на пробега за България споделят, че се очертават доста динамични дни с богата палитра от културни програми, подготвени специално за посрещане на пламтящия факел и бегачите от различни краища на стария континент –  Ирландия, Франция, Германия, Хърватия, Румъния, Латвия, Северна Македония, Австрия, България. Всички те са доброволци и в духа на единството и хармонията разпространяват посланието за мир в различни кътчета на света.

Пробегът на мира е световна щафета с горящ факел, който се предава от ръка на ръка, от човек на човек, от държава на държава. Всеки има възможността да поеме факела, да направи стъпка към мира и да почувства единство с общия стремеж на деца, жени и мъже по целия свят.

Мнозина споделят, че бягането с Факела на мира е неповторимо преживяване. То подчертава важността на стремежа към мир и пробужда усещането за мира като динамична, изпълваща и постижима реалност. Над 7 милиона души, от ученици до държавни глави, са споделили радостта си от това преживяване. Запалвайки искрите на Мира в сърцата по целия свят, Пробегът трепетно очаква появата на изцяло ново поколение, приело като своя каузата  на истинския всеобхватен мир.

Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой – международно признат философ, художник, поет и спортист, посветил живота си на идеалите за световен мир и единство. Той слага началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури с идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.