Ръководството на МУ-Плевен отчете първата година от мандата си на управление

Мисия

09-06-2022, 15:46

Снимка:

МУ-Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ректорът наблегна на положителните промени, на постиженията и успехите в основните направления на дейност на Университета

На отчетно общо събрание на Медицински университет - Плевен, проведено в зала „Матнум“ на Втора клинична база на 9 юни 2022 г., Академичното ръководство на висшето училище отчете първата година от мандата си на управление.

В отчета си за изминалата първа година от управлението на новото Ръководство ректорът проф. д-р Добромир Димитров наблегна на положителните промени, на постиженията и успехите в основните направления на дейност на Университета.

В образователната сфера, проф. Димитров очерта най-високата стратегическа цел, която стои пред Ръководството на МУ-Плевен - разкриване на ново основно звено в структурата на висшето училище – пети Факултет по ветеринарна медицина, чрез изграждане на нов учебен корпус и разкриване на специалност „Ветеринарна медицина“. По отношение на разширяване на портфолиото от предлагани специалности предстои въвеждане на обучение по специалностите „Телемедицина“ и „Авиационен парамедик“ по хибридни програми с Висшето училище за телекомуникации и пощи (ВУТП) и Висшето военно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Подписани са и меморандуми за сътрудничество с цел разработане на интердисциплинарни хибридни учебни програми с Технически университет – Габрово и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Високите резултати в образователната и научноизследователската дейност донесоха на МУ-Плевен престижни отличия и награди през изминалата една година. Екип на МУ-Плевен спечели престижното първо място в конкурс на „Капитал“ за иновации в здравеопазването по време на годишната конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“. Награденият проект е на тема: „Вакуум-асистирана биопсия – иновативен подход за диагностика на заболявания на млечната жлеза“, който се реализира в Лабораторията за стереотактични вакуум аспирационни биопсии към Центъра за компетентност. Друго важно отличие за внедрени иновативни технологии за 2021 година бе присъдено на МУ-Плевен от предаването „На фокус“ на Зетра ТВ. Петокурсникът Илия Михайлов от специалност „Медицина“ спечели престижното Второ място в категория „Здравеопазване“ на годишното състезание Студент на годината 2021.

Ректорът проф. Димитров подчерта, че за академичната общност е огромна чест, че на 8 април 2022 г. лично Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков официално откри Центъра за компетентност Леонардо да Винчи. Министър Денков и официалните гости разгледаха изградената високотехнологична инфраструктура на Центъра за компетентност и се запознаха с учените и изследователите в новоразкритите лаборатории: лаборатория по геномна медицина и прецизна онкология, лаборатория по прецизна патология с приложение на методи на телепатология, морфометрия и телемедицина; лаборатория за 3D принтиране, моделиране и анализ и лаборатория за изследване и обучение в среда на виртуална реалност VR. Академик Денков отбеляза, че изградените лаборатории са на изключително високо европейско, дори световно ниво, а Центърът е уникален за България в направленията, по които работи.

На финала на представянето на отчетния доклад на Ръководството, проф. Димитров подчерта, че въпреки кризите, предизвикателствата и изпитанията, МУ-Плевен доказа, че е адаптивен и способен да поддържа устойчиво и трайно развитие. А успехите и постиженията са плод на екипна работа, затова той благодари на цялата академична общност, на ръководителите на основните направления и структурни звена, на преподавателите, на студентите и на администрацията за вложените усилия и енергия.